UBS, Unicredit och Nomura åker på miljardsmäll i EU för kartellbildning

EU-kommissionen väljer att bötfälla UBS, Unicredit och Nomura på 371 miljoner euro, motsvarande 3,8 miljarder kronor, för deras medverkan i en kartell som handlat med europeiska statsobligationer. Det framgår av ett pressmeddelande.
Euro, dollar.
Foto: Michael Probst/TT
Tre till banker har funnits skyldiga för att ha deltagit i kartellen. Det handlar om Natwest (tidigare Royal Bank of Scotland), som slipper böter för att ha avslöjat kartellen, och Bank of America och Natixis. De två sistnämnda är inte heller bötfällda eftersom deras överträdelse faller utanför preskriptionstiden för böter, enligt kommissionen.

Bankerna agerade ihop under finanskrisen, särskilt under perioden 2007-2011 vilket påverkade hela det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, EEA.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets