Ulf Dahlstens bluffspel
Ulf Dahlsten har under hela hösten idogt förnekat problemen i företaget. På fredagsmorgonen tvingades han bita i det sura äpplet och erkänna att han hade fel. Icon lämnar en kraftfull vinstvarning för fjärde kvartalet och avbryter i sista sekund köpet av Icon Asia.
Detta är anmärkningsvärt på flera sätt. Antingen har Ulf Dahlsten inte informerats om utvecklingen av sina närmaste medarbetare eller så har han vägrat att se problemen och istället bluffat aktieägarna, personalen och media. Innan du avgör vilken version som är riktig kanske det vore på sin plats med en tillbakablick.
Den 25 oktober lämnar Icon sin delårsrapport för tredje kvartalet. Trots att Icon flaggar för att helårsresultatet inte kommer att nå tidigare löften om break-even är beskedet solklart: det vänder under fjärde kvartalet. På en analytikerträff lovar Ulf Dahlsten minst ett nollresultat. Kursen faller trots detta med 14 procent till 75 kronor.
Två veckor senare säljer grundaren Johan Staël von Holstein hela sitt innehav i Icon och en skakad Ulf Dahlsten gör ett officiellt uttalande. ”Detta påverkar inte företagets inriktning och är heller inget tecken på något avsteg i förhållande till de prognoser vi har lämnat”, skriver han i ett pressmeddelande.
Dahlstens hårdnackade förnekande av några som helst problem ska ses i relation till att hela internetkonsultbranschen är i gungning. Vinstvarningar, personalnedskärningar och omorganisationer är vardagsmat både i Sverige och i USA. Huvuden rullar. Icons aktiekurs har trots detta återhämtat sig något till 76,50 kronor.
Den 20 november meddelar Icon att företaget har genomfört en nyemission på 161 Mkr till kursen 64,50 kronor. Deltagarna är ett antal institutioner som gladeligen skjuter till pengarna. Transaktionen går så fort att Dahlsten måste låna aktier av storägaren IPG för att kunna fylla på kassan. Den formella nyemissionen godkändes först i förra veckan. Att Icon inte lämnat någon ny information till institutionerna är uppenbart.
Den 29 november bekräftar Ulf Dahlsten i en intervju med Ekonomi24 att avtalet med Icon Asia är på väg att omförhandlas. Under samma intervju får Ulf Dahlsten frågan om Icon planerar några förändringar i organisationen eller prognoserna. Han förnekar att det kan bli tal om personalnedskärningar och säger:
”Vi har målsättningen att göra ett break even i fjärde kvartalet och vi kommer definitivt att förbättra resultatet jämfört med tredje kvartalet. Än så länge har vi inget behov av att ändra någonting. Naturligtvis blir det kritiskt när vi ser novembersiffrorna, men vi känner att vi är på rätt spår och vi utvecklas definitivt åt rätt håll.”
Den 6 december avslöjar Icons ordförande Björn Nordstrand i en intervju med Dagens Industri att 19 personer har sagts upp från företagets London-kontor. Nyheten citeras i TV4 redan kvällen innan och Dahlsten går direkt ut med ett pressmeddelande med rubriken: ”Ulf Dahlsten dementerar uppgifterna i svensk media om kraftiga personalnedskärningar i Icon Medialab.”
Samtidigt har Ulf Dahlsten förhandlat fram en affär med Icon Asia som betyder att Icon köper majoriteten av företaget. Trots signalerna från omvärlden om det bistra marknadsklimatet, 100 Mkr i negativ resultatpåverkan nästa år och trots ett affärsupplägg som skulle innebära en stor utspädning för Icons aktieägare lägger Dahlsten hela sin prestige bakom affären. Icon Asia ska in i koncernen och det på mindre än en månad.
Knappt två veckor senare spricker bubblan. Idag på morgonen kom beskedet att Asien-köpet stoppas. Något nollresultat för fjärde kvartalet blir det heller inte tal om. Ulf Dahlsten säger nu att förlusten före goodwill blir 50 Mkr. Till detta läggs ytterligare kostnader för kundförluster och omorganisation på 30 till 40 Mkr. Han meddelar också att 100 anställda har sagts upp i London och Köpenhamn.
Så hur ska Ulf Dahlstens agerande under de senaste två månaderna bedömas? Visste han inte vad som väntade?
Eftersom Icon är ett börsbolag finns det alltid ett betyg att sätta på bolaget – aktiens pris. Icon handlades på fredagsförmiddagen under introduktionskursen 21 kronor från juni 1998.
Var det någon som sa att marknaden alltid har rätt?
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.