Upp till bevis för Getinge

I veckan drar rapportperioden i gång på allvar. Bland aktiva portföljens innehav redovisar Getinge sina siffror.
Upp till bevis för Getinge - aktiva-portfoljen-nr-42-2017_binary_6878434.png

Efter fyra veckors rally såg det ut som att det var rekyldags för Stockholmsbörsen. Men ­efter en återhämtning i slutet på ­veckan slutade OMXSGI-indexet i princip helt oförändrat. ­Aktiva portföljen utvecklades något sämre och föll med 0,2 procent.

Huvudförklaringen till portföljens tapp var bilfixarkedjan Mekonomens kursnedgång med 6,3 procent. I veckan tyngdes konkurrenten Bilia av en sänkt rekommendation från Carnegie, vilket också spillde över på Mekonomen. Vi bedömer att svackan för Mekonomens aktiekurs är tillfällig och siktar på att syna bolagets tredje kvartalsrapport i början av november.

Först ut av aktiva ­portföljens innehav denna rapportperiod är medicinteknikföretaget ­Getinge. Här har förväntningarna kommit ner ganska rejält efter att halvårsrapporten var en besvikelse. Konsensusprognosen för ebita-resultatet för det tredje kvartalet har enligt Factset sänkts med hela 20 procent ­sedan juni.

I samband med halvårs­rapporten höll bolaget dock fast vid prognosen om ”försiktigt positiv” organisk tillväxt för helåret, bland annat med stöd av nya produktlanseringar under andra halvåret. Levererar bolaget på det löftet finns helt klart utrymme för kurslyft i den pressade aktien. Mer detaljer om den planerade avknoppningen av affärsområdet Patient & Post-Acute Care i nya börs­bolaget Arjo kan också öka intresset för aktien.

Den svenska kreditfesten oroar många, inklusive vår börsredaktion. Men ur ett investeringsperspektiv är dock frågan om en period med stigande räntor, och stigande räntenetton, väntar innan riskerna börjar torna upp sig. Det kan noteras att flera ­private equity-aktörer gjort affärer i ­finanssektorn, där p/e-talen generellt sett är lägre än på börsen i stort och där direktavkastningen i många fall är god.

Så sent som i förra veckan köpte såväl Nordic Capital som finländska investmentbolaget Sampo in sig i nischbanken Nordax. Även om aktien steg kraftigt på de uppgifterna är p/e-talet bara 12 på nästa års konsensusprognos, enligt SME Direkt.

I somras köpte EQT upp Blue­step Bank, en nordisk aktör inom subprime-bolån. I fjol var Nordic Capital med och köpte ut nätmäklaren Nordnet, ett bolag som blivit alltmer beroende av utlåning i takt med att kurtaget pressats. Och sedan tidigare är Altor huvud- ägare i norska Skandiabanken, noterat på Oslo­börsen.

Aktiva portföljen ligger tills vidare lågt med positioner i finanssektorn, men det kan vara ett tema att återkomma till. Denna vecka lämnas portföljen oförändrad, men vi räknar med ökad aktivitet under veckan ­allteftersom rapporterna strömmar in.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight