Uppåt under lugn julhandel

Stockholmsbörsen vände svagt upp med stöd av banksektorn under tisdagens lugna julhandel. Eniro steg trots en vinstvarning, medan Kungsleden utökade sin uppgång efter tisdagens kursrally i aktien.

OMXS30 steg med 0,5 procent till noteringen 659,2. Omsättningen uppgick till knappa 7 miljarder kronor. “Det har varit väldigt lugnt i dag. Man ska nog inte tolka in för mycket om framtiden i dagens börs”, säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Bland de enskilt största vinnarna återfanns Lundin Petroleum, PA Resources och West Siberian, trots att oljeterminerna föll tillbaka under 40-dollarsstrecket per fat. Astrazeneca och Nordea bidrog annars mest till index medan Ericsson agerade störst motvikt i uppgången.

Hennes & Mauritz, som länge hörde till dem som tyngde index, vände upp 0,5 procent, till 311:50 kronor. Tidigare under handelsdagen kom annars signaler som visade på både en svag brittisk och amerikansk julhandel. Enligt investmentbanken Seymour Pierce genomlever den brittiska detaljhandeln den sämsta julhandeln på åratal. Flera av de stora kedjorna, däribland Hennes & Mauritz konkurrent Next, bedöms vara i risk för att behöva vinstvarna.

Den amerikanska detaljhandeln i jämförbara butiker sjönk 1,0 procent vecka 51, som avslutades den 20 december, jämfört med motsvarande period i fjol. Å andra sidan visade Michigan-index på att stämningen bland konsumenterna i USA bättrats . Indexet steg till 60,1 i december jämfört med 55,3 i november.

Signaler har även kommit från den svenska klädhandeln i form av Svensk Handel Stils bedömning att klädförsäljningen i jämförbara butiker sannolikt minskar med 5 procent i december. Astrazeneca steg 1,6 procent, till 320 kronor, medan Ericsson backade 1,8 procent, till 58:80 kronor.

Eniro-aktien trotsade en vinstvarning från bolaget och steg 2,9 procent, till 10:60 kronor. Vinstvarningen var visserligen av det mildare slaget men kursuppgången förvånade ändå en analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med. “Jag tycker att det är en märklig reaktion. Vinstvarningen betyder att fjärde kvartalet kommer att vara dåligt”, säger analytikern.

Differensen mot Eniros tidigare vinstprognos för helåret ligger i vinstvarningen på, högt räknat, 40 miljoner. Det är inte mycket i det stora hela kan tyckas men analytikern pekar på att den svaga resultattrenden ser ut att hålla i sig under första halvåret 2009.

Kungsleden, som rusade 20 procent på måndagen, efter en storaffär med tredje AP-fonden, lyfte ytterligare 2 procent, till 52:00 kronor. På tisdagen höjde Kungsleden sin prognos för det utdelningsgrundande resultatet innevarande år, från 700 till överstigande 800 miljoner kronor, mot bakgrund av de fastighetsaffärer som bolaget genomfört under december. Kungsledens policy är att bolagets utdelning ska uppgå till minst 50 procent av det utdelningsgrundande resultatet.

Efter att ha varit handelsstoppad sedan den 10 november har Carnegie nu ansökt om avnotering från Stockholmsbörsen. På måndag, den 29 december, kommer HQ Direct att starta inofficiell handel med aktierna, enligt uppgifter från banken.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.