Uppåtrekyl på Wall Street

USA-börserna inledde trevande på fredagen men fick successivt upp farten när energiaktier studsade upp med oljepriset.

Därmed bröts en trend med fem raka nedgångsdagar på börsen. Börsen stängde nära dagshögsta.

“Vi ser rekyl från översålda nivåer, med momentum i olja och optimism kring kvantitativa lättnader från ECB”, sa en rådgivare till Bloomberg News.

Dow Jones Industrial Average var vid stängningen upp med 1,1 procent till 17.511. På den bredare marknaden var S&P 500 index upp 1,3 procent till 2.019 medan Nasdaq Composite steg med 1,4 procent till 4.634.

Under den gångna veckan noterade dock dessa tre ledande börsindex nedgångar med 1,3, 1,5 respektive 1,2 procent.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp 4 punkter till 1,81 procent samtidigt som trettioårsräntan steg 3 punkter till 2,44 procent.

Marknaden smälte på fredagen en ny slev med statistik. Konsumentförtroendeindexet i Michigan steg överraskande mycket i januari till den preliminära nivån 98,2, upp från 93,6 i december. Nivån i januari är den högsta sedan 2004. Förväntningarna låg på en uppgång till 94,1.

Siffrorna över det amerikanska konsumentprisindexet visade som väntat en nedgång med 0,4 procent under december jämfört med närmast föregående månad. Samtidigt var kärn-KPI, där livsmedel och energi utesluts, oförändrat. Väntat här var en uppgång med 0,1 procent.

Amerikanska industriproduktion backade marginellt i december.

På oljemarknaden noterade WTI-oljan en uppgång med omkring 4 procent till 48,60 dollar per fat. I energisektorn, som steg 3,2 procent som grupp, ökade Exxon Mobil med 2,4 procent medan Chevron steg 2,4 procent.

På rapportfronten märktes storbanken Goldman Sachs som redovisade en vinst per aktie om 4,38 dollar för det fjärde kvartalet 2014. Förväntningarna låg vid 4,44 dollar per aktie, enligt Zacks Estimates.

Intäkterna uppgick till 7,69 miljarder dollar. Här väntades 7,81 miljarder. Aktien backade 0,6 procent.

Intel steg 0,8 procent sedan halvledartillverkaren rapporterat ett resultat per aktie som var bättre än väntat för det fjärde kvartalet. Prognosen för det innevarande första kvartalet var enligt Bloomberg News något svag, där försäljningen kan komma att understiga analytikernas förväntningar.

I spåren av Schweiz slopade valutagolv under gårdagen höll marknaden ett öga på valutamäklaren Forex Capital Markets, FXCM. Många befarade att FXCM har hamnat på obestånd efter att inte ha kunnat stänga kunders förlustpositioner i schweizerfranc.

Den andra stora noterade valutamäklaren i USA, Gain Capital Holdings, steg med 2,8 procent. Gain Capital Holdings uppgav på morgonen att bolaget är “väl kapitaliserat, har sunda finanser och står välpositionerat för att öka sin marknadsandel”.

Bland skogsbolagen har International Paper fått höjd rekommendation från Wells Fargo till outperform från market perform. Aktien klättrade 1,4 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.