Uppgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas öppna på torsdagen med stigande kurser.

Greklands parlament har röstat ja till de reformvillkor som ger landet tillgång till ytterligare ett nödlån från långivarna. Rapporterna haglar in under morgonen, däribland kvartalsbekännelser från storbankerna Swedbank och Nordea.

På kontinenten indikerar terminerna en högre öppning och även Asien handlades i ett positivt sentiment. Under onsdagkvällen retirerade kurserna på Wall Street marginellt efter Stockholmsbörsens stängning.

Ur rapportflödet redovisade Swedbank ett räntenetto i linje med förväntningarna. De totala intäkterna var lägre än väntat men likaså var kostnaderna. Osäkerhet på de finansiella marknaderna och den negativa räntemiljön sätter press på Swedbanks resultat, kommenterade vd Michael Wolf i delårsrapporten.

Branschkollegan Nordeas räntenetto var också som förväntat, likaså K/I-kvoten. Efterfrågan på bolån uppgavs vara god medan efterfrågan från företagskunderna minskade något. Det lägre ränteläget pressade inlåningsmarginalerna, uppgav vd Christian Clausen som samtidigt påpekade att Nordeas kostnader utvecklas enligt plan.

Inom samma sektor överträffade Intrum Justitia vida förväntningarna med ett resultat före skatt på 405 miljoner kronor, 12 procent högre än väntat enligt SIX enkät. Internetbanken Nordnets resultat och intäkter var marginellt över förväntningarna, medan räntenettot missade med en hårsmån.

Investor redovisade ett substansvärde om 367 kronor per aktie den 30 juni. Vid årsskiftet var substansvärdet 343 kronor per aktie. Investmentbolaget 13,8 miljoner aktier i ABB för drygt 2,5 miljarder kronor under det andra kvartalet.

Haldex stod däremot för något av en rapportbesvikelse. Intäktstillväxten under det andra kvartalet stannade vid 15 procent, mot väntade 21 procent. Även resultatet var under förväntningarna.

Alfa Laval var bättre än väntat, dels tack vare en bättre utveckling inom Marin och Diesel. Bolaget sade att det förväntar att efterfrågan under det tredje kvartalet blir ungefär i linje med det andra.

Lifco presenterade en intäktstillväxt på 24 procent under det andra kvartalet. Resultatet före skatt ökade samtidigt med 43 procent till 314 miljoner kronor. Vd ser god efterfrågan inom alla affärsområden.

Plågade Eniro redovisade en brakförlust tack vare en nedskrivning av immateriella tillgångar om drygt 1,1 miljarder kronor, vilket aviserades i maj. Ebita-resultatet och intäkterna minskade kraftigt. Styrelseledamoten Därtill meddelade Staffan Persson, en av de större ägarna i Eniro, att han lämnar sitt uppdrag som styrelseledamot med effekt i dag av personliga skäl.

Seamless genomför en riktad konvertibelemission som tillför bolaget 29 miljoner kronor.

Sent på onsdagkvällen röstade Greklands parlament ja till det föreslagna reformpaketet med klar majoritet. Ett godkännande var villkoret för att samtal om det tredje räddningsprogrammet, värt cirka 86 miljarder euro, ska kunna starta. Samtidigt pressas premiärminister Alexis Tsipras nu bland de egna och förväntas avisera en regeringsombildning under torsdagen, enligt källor.

På fredagen ska tyska underhuset Bundestag rösta om huruvida man ska godkänna påbörjade förhandlingar. IMF:s ordförande Christine Lagarde har återigen påtalat behovet av omstruktureringar av Greklands skulder, medan den tyske finansminister Wolfgang Schäuble upprepat att en nedskrivning är uteslutet.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.