Uppgång väntas på Wall Street

Veckans handel på USA-börserna ser ut att kunna inledas med stigande kurser. Investerare blickar förhoppningsfullt mot det planerade undertecknandet av USA:s och Kinas "fas ett"-handelsavtal i veckan samt starten på rapportperioden där banker är först ut.

Klockan 14:45 noterades terminen för Dow Jones industriindex 0,4 procent högre jämfört med fredagens stängning. Terminen för S&P 500 hade stigit 0,3 procent och teknikorienterade Nasdaq 100-terminen var upp 0,5 procent.

Förra veckan avslutades med att USA-indexen backade något i kölvattnet av en jobbrapport som inte riktigt nådde upp till förväntningarna. Analytiker hänvisade också till vinsthemtagningar efter en stark inledning på året.

I Asien, där Tokyobörsen höll stängt på måndagen, har veckan inletts med indexuppgångar. I Europa var börserna i London och Paris upp medan tyska DAX-index däremot var ned.

På onsdag väntas USA och Kina skriva under den första delen av ett handelsavtal, fas 1, i Washington. Från Kina kommer vice premiärminister Liu He att leda handelsdelegationen och från USA:s sida blir det handelsrepresentanten Robert Lighthizer som undertecknar dokumentet.

I veckan sparkas också den amerikanska rapportsäsongen i gång och storbankerna är först ut. Redan imorgon, tisdag, lägger JP Morgan och Wells Fargo fram sina siffror för det fjärde kvartalet.

I måndagens amerikanska förhandel gick JP Morgan upp 0,5 procent och Wells Fargo steg 0,4 procent.

Tesla handlades upp 2,3 procent till 489 dollar. Investmentbanken Oppenheimer har höjt riktkursen för elbilstillverkaren till “street high” – alltså den högsta riktkursen bland de etablerade analyshusen på Wall Street. Kursen ska upp till 612 dollar, menar Oppenheimer, en höjning med 59 procent från den tidigare riktkursen 385 dollar.

Sportklädesbolaget Lululemon, som är mest känt för sina yogakläder, handlades upp 2,7 procent efter att ha höjt sin resultat- och intäktsprognos för det fjärde kvartalet till följd av en positiv trend under jul- och nyårsperioden.

Den amerikanska dataagendan är tunn på måndagen och fokus riktas närmast mot tisdagens KPI-data för december. Fedchefen i Boston, Eric Rosengren, ska dock tala om ekonomiska utsikter klockan 16.00.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.