Uruguay kan lyfta finländska skogsjätten

ANALYS Skogsjätten investerar stort i Sydamerika. Det kan vara väl värt att behålla aktien i väntan på att investeringen i Uruguay börjar leverera.

VÄNTA UPM Kymmene är en produkt av konsolideringen i den nordiska skogsindustrin och är i dag Europas största massa- och pappersföretag. På senare år har bolaget skyndat på en omställning från traditionell skogsindustri till en mer framtidsinriktad verksamhet med fokus på nya material, förpackningar och hållbarhet.

Beslut har nu tagits och arbetet har dragits i gång med en gigantisk investering i Uruguay för ett nytt massabruk. Redan i dag ligger UPM:s största massabruk, Fray Bentos, i Uruguay och producerar massa från snabbväxande eukalyptus som tas från egna eller hyrda plantager.

Affärsvärlden räknar med en relativt stabil utveckling för UPM Kymmene som helhet, där svagare massapriser balanseras upp av framgångar på andra håll. Vi räknar med i stort sett oförändrad vinst fram till att det nya bruket börjar leverera. Rapporten för tredje kvartalet var ungefär som väntat. Siffrorna var dock lite sämre än estimaten och UPM var något mer försiktig i framtidsutsikterna.

Sammantaget är UPM Kymmene ett stabilt företag, både finansiellt och operationellt, som är inne i omställningen från tryckpapper till andra produkter inklusive biobränslen. Med en p/e-värdering på 15 anser vi det vara väl värt att behålla aktien i väntan på att investeringen i Uruguay börjar leverera, och har man lite längre sikt än ett år är aktien köpvärd. Potentialen i det nya bruket ligger ännu inte i värderingen, men det kan ändra sig när den ska leta sig in i analytikernas estimat kommande år.

Detta är en kortversion av Uruguay kan lyfta skogsjätte. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.