USA-börserna väntas inleda på minus

När starten på den nya börsveckan närmade sig pekade terminerna för de ledande USA-indexen på en öppning i negativt territorium.

Coronaviruset har fortsatt att sätta tonen i marknaderna på måndagen efter att dödstalen under helgen överstigit det totala antalet avlidna i den närliggande smittan SARS för 17 år sedan.

Klockan 14.45 hade terminerna för S&P 500 och teknikorienterade Nasdaq 100 backat 0,2 procent jämfört med stängningen i fredags. Terminen för Dow Jones industriindex var ned 0,3 procent.

De asiatiska börserna handlades på minus spå måndagen undantaget Fastlandskina. De europeiska börserna har överlag varit lite ned på måndagen, men med Stockholmsbörsen något upp.

På råvarumarknaden har oljepriset backat en bit på oro för coronavirusets påverkan på efterfrågan i Kina samt rapporter om att Ryssland fortfarande motsätter sig ytterligare produktionsneddragningar.

Kopiatortillverkaren Xerox har höjt sitt bud på sektorkollegan HP med 2 dollar per aktie till 24 dollar. HP:s aktie steg med cirka 4,5 procent i den amerikanska förhandeln, till en kurs lite under 23 dollar.

L Brands klättrade 7 procent på uppgifter om att klädeskoncernen nu är nära en försäljning av Victoria Secrets till Sycamore Partners.

Apple var ned en dryg procent på osäkerhet kring underleverantörssituationen i Kina i spåren av coronaviruset. På måndagen fick Appleunderleverantören Foxconn, världens största kontraktstillverkare av elektronik, grönt ljus att öppna verksamheten i Zhenghzou men samtidigt gavs avslag för att uppta verksamhet i Shenzhen. Vidare spår analysföretaget Canalys att försäljningen av mobiltelefoner i Kina väntas rasa med 50 procent i första kvartalet på grund av utbrottet av coronavirus.

Tesla vände upp igen i förhandeln med nära 7 procent. Elbilstillverkaren uppges ha återstartat produktionen i Shanghai.

Eli Lilly blev nästa bolag i raden att komma med negativa studieresultat inom Alzheimerområdet. Aktien sjönk 4 procent.

USA:s statistikagenda gapar tom på måndagen. På onsdag kommer KPI-siffror för januari. Fed-chefen Jeremy Powells penningpolitiska rapport till kongressen väntar på tisdag och onsdag.

Efter att förra veckans kursuppgångar vände USA-börserna ned i fredags när marknadsaktörer började oroa sig för att allt fler företag rapporterar om att deras logistikkedjor kan komma att påverkas av coronavirusets framfart.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.