USA-hopp trotsade negativa besked

Stockholmsbörsen stängde svagt upp på onsdagen, med ledning av bankerna. Förnyad optimism om att ett reviderat amerikanskt räddningspaket ska gå igenom vägdes mot svaga signaler för konjunkturen.

Ericsson, Hennes & Mauritz och Volvo agerade däremot sänken. När börsen stängde var OMXS30 0,1 procent upp till noteringen 769,3. Omsättningen uppgick till 20,4 miljarder kronor.

Under natten mot torsdag, svensk tid, kommer den amerikanska senaten att behandla det lätt modifierade räddningspaketet till finanssektorn. Efter det ska ärendet över till representanthuset, som röstade nej till räddningspaketet i måndags. Det finns nu ganska mycket förtroende för att räddningspaketet går igenom, enligt uttalanden från kongressledamöter.

Efter en positiv öppning med stöd av USA-börsernas framfart på tisdagen dämpades stämningen på börsen av statistik som visade att inköpschefsindexet sjönk både i Europa och i USA i september. Samtidigt ökade arbetslösheten i euro-länderna till 7,5 procent mot väntade 7,3 procent.

– Problematiken börjar allt mer flyttas mot Europa, där det ser allt sämre ut och möjligheterna för politikerna att gå samman och gemensamt genomföra några åtgärder är mindre än i USA. Förtroendet sjunker stadigt i Europa både bland konsumenter och företag. Det visar inte minst dagens siffror som var på bedrövliga nivåer, säger en aktiestrateg till Nyhetsbyrån Direkt.

Banksektorn fortsatte att återhämta sig i hela Europa, i spåren av uppåtrekylen för finanssektorn i USA på tisdagen. För svensk del steg SEB 4,5 procent till 109:50 kronor, Handelsbanken ökade 5,3 procent upp till 160 kronor, Swedbank avancerade 3,4 procent till 90:75 kronor och Nordea var 5,2 procent upp till 85:30 kronor.

Ericsson försvagades 5,3 procent till 60:60 kronor. Goldman Sachs sänkte sin rekommendation för aktien till sälj från tidigare neutral och justerade ned riktkursen till 58 kronor från tidigare 71 kronor. Under dagen kom också beskedet att AT&T ser över sina investeringsplaner.

Hennes & Mauritz tappade 1,8 procent till 273 kronor och utökade därmed tisdagens rapportdrivna nedgång på 9,7 procent. Flera sänkta rekommendationer och riktkurser följde i spåren av rapporten. Bland annat sänkte Citigroup sin rekommendation till neutral från tidigare köp och UBS sänkte till sälj från neutral.

Volvo, som meddelade på tisdagen att bolaget drar ned på kapaciteten i Europa till följd av minskad efterfrågan, backade 3,3 procent till 59:50 kronor.

Autoliv förlorade 3,2 procent till 224 kronor. Bolagets informationschef Mats Ödman sade till Nyhetsbyrån Direkt att tecknen på att en redan dålig bilmarknad har blivit än sämre de senaste månaderna står som spön i backen.

Onsdagens stora vinnare var Oxigene, som stängde 19,9 procent upp till 9:35 kronor efter att tidigare under dagen ha rusat över 70 procent. Bolaget meddelade att det ingått ett strategiskt samarbete med Symphony Capital, som ska bidra med upp till 40 miljoner dollar till Oxigenes forskningsprojekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.