USA:s kongress röstar igenom första vapenlagsändringen på flera årtionden

USA:s kongress har röstat igenom ny lag kring vapenkontroll, vilket inte inträffat på nästan 30 år. Det rapporterar BBC.
USA:s kongress röstar igenom första vapenlagsändringen på flera årtionden - Biden Ukraina
USA:s president Joe Biden. Foto: AP Photo/Patrick Semansky/TT
Bakom agerandet ligger förra månadens dödsskjutningar vid en supermarknadskedja i Buffalo i delstaten New York och en grundskola i Uvalde, Texas. Totalt dog 31 personer och händelserna gav ny energi åt vapendebatten i USA.

Även de traditionellt vapenstödjande republikanerna kom denna gång att byta uppfattning i relativt stor utsträckning. Tillräckligt många av dem gav stöd i både representanthuset och senaten till skarpare lagar. Dessa inkluderar bland annat en tuffare bakgrundskontroll av yngre personer på under 21 år, samt 15 miljarder dollar i federala pengar för program kring psykisk hälsa och ökad säkerhet åt skolor.

För att lagen ska träda i kraft måste den undertecknas av Joe Biden. Det lär den göra eftersom presidenten tryckt på för ännu större reformer inklusive ett förbud av så kallade ”överfallsvapen”. Dessa vapen användes både vid dåden i Buffalo och Uvalde.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets