Utländska aktieägandet i Sverige ökar

Det utländska aktieägandet i Sverige ökade under det tredje kvartalet, enligt statistik från värdepapperscentralen Euroclear Sweden.
Utländska aktieägandet i Sverige ökar - omx-stockholmsbörsen-700-161220_binary_6813415.jpg

Samtidigt minskade antalet unika ägare på den svenska aktiemarknaden.

Det utländska ägandet ökade med nästan 3 300 (0,8%) nya innehavare. Antalet privatägare i Sverige har dock minskat med cirka 500 (-0,05%) kvinnor och 3 700 (-0,2%) män.

”Även om minskningen av unika ägare kan tyckas liten så har den uppåtgående trenden brutits”, säger Annelie Lindahl, Chief Business Officer Issuers på Euroclear Sweden.

Antalet ägare som endast har investerat i ett bolag har ökat med cirka 20 000 (1,8%) sedan årsskiftet. Några vanliga singel-aktier är Telia, Swedbank och Ericsson. Det är tredje kvartalet i rad som antalet ökar.

”Kombinationen av höga räntor och en slagig börs ökar intresset för att endast behålla bolag som uppfattas som stabila”, deklarerar Lindahl.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.