”Utmaningen är att äga processen”

"Se till att äga processen i samband med börsnotering". Det rådet ger Carl Dahlborg, chefsjurist på Nordnet, som förra året gjorde en av Sveriges största och snabbaste börsintroduktioner. Han är nu nominerad i kategorin Årets Uppdrag i Årets Bolagsjurist.
Carl Dahlborg, chefsjurist, Nordnet,
Carl Dahlborg, chefsjurist, Nordnet.

Rekordsnabb process för en av Sveriges största börsnoteringar. När handelsplattformen Nordnet återintroducerades på börsen förra året var Carl Dahlborg, chefsjurist i bolaget, en av dem som såg till att alla processer blev korrekta i det hårt pressade tempot.

”Processen som sådan är inte den stora utmaningen. Utmaningen är att äga den. Vi engagerade ett stort antal högt kvalificerade rådgivare inom ett flertal områden, till exempel investmentbanker, legala rådgivare och skattekonsulter. Men känslan var ändå att det var vi, Nordnet, som drev på händelseförloppet och hade god kontroll över processen”, säger Carl Dahlborg.

Nordnet har varit listade på börsen tidigare, innan företaget 2017 köptes upp av Nordic Capital och kapitalförvaltaren Öhman. Många av processerna som krävs för att noteras var därför redan på plats. Inte desto mindre var tempot – tre månader – unikt.

”Vi hade flera delprocesser som löpte parallellt med varandra. All kompetens och förmåga engagerades samtidigt. Sedan går det nog att skruva på det ytterligare”, säger Carl Dahlborg.

I Sverige har handeln med aktier varit folklig långt innan det blev en internationell trend det senaste året. Tillströmningen av nya kunder har ändå varit massiv under corona-året, säger Carl Dahlborg, som nu väntar sig ytterligare regleringar från framför allt EU.

”EU har börjat agera hårdare med hjälp av förordningar. Dessa börjar gälla direkt, parallellt med nationell lagstiftning. Tidigare använde man sig mer av direktiv, som sedan skulle implementeras som nationella lagar. Detta är ett tydligt skifte. Vi får se hur det kommer att påverka aktiesparande, men vi förutsätter att regelmakarna även fortsatt kommer att ha stor påverkan på vår verksamhet”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets