Vad är ABB:s kärnverksamhet?

ABB säljer Asea Skandia för att renodla koncernen. Men vadkoncernledningen betraktar som kärnverksamhet är fördolt för enutomstående.

ABB har sålt ett av sina bolag, elgrossiströrelsen Asea Skandia,till den nederländska gruppen Hagenmeyer. Asea Skandia, somhuvudsakligen är verksamt i Norden, omsätter cirka 650 miljonerdollar och har cirka 1.400 anställda.

Avyttringen är ett led i koncernens strategi att fokusera påkärnverksamheten, säger ABB:s VD Göran Lindahl. Tidigare underåret har bolag med ett värde på cirka 217 miljoner dollar sålts.Vad mer kan då ABB avyttra? Ja, det beror på hur man definierarkärnområde, vilket är långt ifrån självklart i ABB. Enklast atthänföra till kärnverksamhet är de två affärsegmentenkraftproduktion och kraftgenerering, som tillsammans omsättercirka 125 miljarder kronor och sysselsätter 95.000 anställda.Men de svarar bara för ungefär hälften av koncernens verksamhet.ABB är en styckares dröm. Koncernen har ungefär 1.000 bolag,vars gemensamma drag tycks vara elektricitet ellerkraftproduktion i någon mening.

Till att börja med kan man konstatera att de bolag som hittillsavyttrats vanligen inte kommer från koncernens tre storaaffärssegment, det vill säga kraftproduktion, kraftgeneringeller industri- och byggnadssystem.

De sålda företagen har ingått i en grupp som kallas övrigverksamhet. Det är ingen liten grupp. Den övriga verksamhetenomsatte förra året cirka 22 miljarder kronor. I den svenskadelen, där Asea Skandia ingick, finns även ett plastbolag, ABBPlast, som tillverkar elektriska isolermaterial, fiberlindadeprodukter och formgods av plast. Här finns också servicebolagetABB Infosystems och ett av Sveriges största privatafastighetsbolag. Det finns alltså en del kvar att sälja. Men detsom verkligen kan locka en styckare är affärsområdet industri-och byggnadssystem, som hade en omsättning på 107 miljarderkronor förra året och 95.000 anställda, alltså lika många som detvå andra affärssegmenten tillsammans. Här finns en mängd bolagsom gör utrustning och komponenter till kraftproduktion ellerarbetar med elektriska installationer, och som därför kanbetraktas som stödtrupper eller underleverantörer tillkraftanläggningarna. Men här finns också produkter som riktarsig till industriella kunder, byggentreprenörer, sjukhus, bok-och tidningsförlag.

I sortimentet finns system för industriell automation, roterandeelektriska maskiner, elektromagnetiska produkter för stålverk,drivutrustningar, högtryckspressar, växelströmsmotorer,industrirobotar, lågspänningsapparater för industri- ochbyggnadsinstallationer samt torkutrustningar förpappersindustrin. För byggsektorn finns ett program avelektriska och mekaniska system t ex värme, ventilation,luftbehandling samt byggnadsteknisk automation och tekniskfastighetsservice. abB:s koncernledning har hittills ansett attdessa verksamheter faktiskt hör till kärnverksamheten.Affärsegment industri- och byggnadssystem växer hela tiden genomtillköp av bolag. Och detta kan vara konsekvent, eftersomkärnområde kan definieras som verksamhet där koncernen har högkompetens och/eller höga marknadsandelar. De industriinriktadeprodukterna har länge funnits i koncernen. ABB har självutvecklat många av dem, till exempel industrirobotar ochindustriugnar.

Man kan vidare motivera dessa verksamheter i koncernen med attde har god lönsamhet, och utjämnar dåligt utfall annorstädes,det vill säga motiveringen för konglomerat överhuvudtaget.

Detta betyder inte att det saknas orsaker för ABB att se översin struktur och avyttra verksamheter. Den orsak som mestövertygar ABB-ledningen är att ett dotterföretag kan utvecklasbättre i någon annan konstellation; detta var orsaken tillbildandet av tågbolaget Adtranz, där ABB är hälftenägare, ochdetta anges också som viktig orsak till försäljningen av AseaSkandia.

Ett annan skäl att renodla är att diversifierad verksamhet kanvara svårstyrd. Managementresurser splittras och de olikaverksamheterna kanske inte får tillräckligt med uppmärksamhetoch resurser till sin utveckling. Det skälet upplevde inte PercyBarnevik som särskilt tungt vägande, och Göran Lindahl harhittills intagit samma ståndpunkt. Koncernledningen i ABB harheller inte imponerats av analytikerargumentet att bola-getskulle behöva ha en renare struktur för att bli begriplig föraktiemarknaden. Aktiekursen har för övrigt inte mått särskiltilla av konglomeratstrukturen. Men kvar står att ABB är ensvårgenomtränglig koncern, för alla som kommer i kontakt medden. En tacknämlig insats vore om koncernledningen preciseradeföretagets kärnverksamhet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour
Annons från Moberg Pharma