Vad har egentligen hänt på börsen?

Förhoppningarna om en bestående börsuppgång efter terrorattackerna 11 september har sedan början av mars inte bara grusats utan förbytts mot en nedgång som tagit kurserna längre söderut än vad de började på. Men allt har inte fallit lika mycket. Här är därför en orientering i börskaoset bland stort, medel och smått, snuttefiltar och smör- och brödbranscher.

Till och med för de skickligaste stockpickers har nedgången som inleddes 5 mars varit svårarbetat materia. Nästan inga aktier har skonats när nervositetet och ångesten tilltagit bland placerarna och kurserna enligt AFfärsvärldens generalindex slaktats med 33 procent. Bara drygt var tionde börsbolag eller 37 stycken bolag har klarat sig undan ett fall.

Smör- och brödbranscherna vinnare Men den som hade ställt sig följande två frågor hade kunnat vara ganska nöjd just nu. För det första, vad behöver vi för att överleva? Jo, föda. Den enkla analysen hade givit en avkastning på 4 procent under perioden. Inte så tokigt när indexföljarna har tappat drygt en tredjedel av värdet. Inget av de fyra dagligvaruföretagen på börsen, Axfood, Cloetta Fazer, Sardus och Swedish Match har backat på börsen under våren och sommaren.

För det andra. Vad behöver vi för att skydda oss mot kyla? Jo, någonstans att bo. Av alla dåliga investeringar på börsen har fastighetsaktier tillhört de mer begåvade. Aktierna har bara fallit med 9 procent.

Tillbaka till dåtiden har varit en annan lönsam devis att följa. Svenska klassiska näringar som gruv- och metallföretagen finns bland de som förlorat minst. Framtiden rullas tillbaka Telekommunikation, IT, media, bioteknik – ett knippe framtidsbranscher som både skulle ge oss tillväxten framöver och göra livet lättare för människorna med genialiska 3G, den digitala revolutionen, internet, genforskning. De verksamheter som placerarna trodde skulle ta ekonomierna och företagens aktiekurserna till himlen har placerarna idag nästan helt förlorat tron på. Sedan 5 mars har de varit börsens sämsta sektorer att vara placerad i. Branscherna samlade börsvärde har krympt ihop och är nu blott 14 procent av Stockholmsbörsens totala.

Storbolagen Ericsson är utan konkurrens den storbolagsaktie som både plågats allra mest och har störst del i det svenska börsraset med sitt rysliga fall på 81 procent sedan 5 mars. Den snabba utförslöpan i börsvärde från 386 till 72 miljarder kronor i börsvärde är ett hastighetsrekord i sig.

För aktieägarna i Ericsson är det en liten tröst att det kunde ha varit aningen värre. Nämligen om de hade placerat pengarna i Adera. Konsulten har backat med 83 procent under samma period. Mest på börsen.

Förutom Ericsson har även telekomkollegorna Nokia och Tele 2 tappat runt halva värdet. De plågsamma nedgångarna i Skandia och Astra Zeneca där investmentbolagen Industrivärden respektive Investor har stora poster är andra stora förlorare.

Placerarnas snuttefiltar Till skillnd från andra nedgångar har denna bjudit på få räddningsplankor. När de stora placerarna behöver tröst är det bara Swedish Match de kunnat söka sig till. Läkemedelsbolagen har svikit som tillflyktsort. Astra Zeneca har tappat stort och inte ens med injektionen av Pfizerbudet på Pharmacia ligger läkemedelsbolaget på plus sedan mars. I övrigt är det också tvåsiffriga nedgångar för alla storbolag utom för SKF och SCA som båda har flera positiva resultatöverraskningar bakom sig.

Midcap klarade fallet Ett grupp företag som klarat sig riktigt bra är de medelstora med ett börsvärde på mellan 1 och 10 miljarder kronor. Uppköpen av Avesta Polarit och Esselte har hjälpt upp snittet. I den turbulenta världsekonomin tycks placerarna ha sökt skydd under aktier där bolagen kan dra fördel av den svenska marknaden. Byggbolaget Peab, fastighetsbolaget Wallenstam, skidanläggningsföretaget Skistar och ”gör-det-själv-företaget” Clas Ohlson finns alla på vinnarlistan.

Allt föler småttingar För de riktigt små bolagen, varav många har förlorat en stor del av sina börsvärden sedan IT-bubblan sprack 2000, har våren inneburit en ny kursmangling. Bolagen med ett börsvärde under 1 miljard kronor är de som tappat mest i nedgången, i genomsnitt en tredjedel av sina börsvärden. Sex av tio bolag har idag ett börsvärde under 1 miljard kronor och nästan var tredje har ett börsvärde under 200 Mkr.

Stockholmsbörsen har blivit en småbolagsbörs.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF