Val i Danmark i juni

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) utlyser val till folketinget den 5 juni.

– Jag meddelade i går hennes majestät drottningen att val hålls till folketinget den 5 juni, sade Løkke Rasmussen i folketingssalen på tisdagseftermiddagen.

Den danske statsministern säger att det nu krävs ett ”erfaret och robust ledarskap”.

– Jag vill använda all min vilja, min kompetens och min erfarenhet för att fortsätta leda Danmark. Och jag ber danskarna att välja om mig vid folketingsvalet som hålls 5 juni, sade statsministern från talarstolen i folketingssalen.

– Socialdemokraterna vill sätta välfärden först. Vi har sett en regering som har använt krafterna på att ge skattelättnader. Nu är tiden kommen för att värna om vår välfärd, säger Socialdemokraternas Nicolai Wammen i en kommentar.

Många hade tippat på att folketingsvalet skulle hållas på samma dag som EU-valet, men så blir alltså inte fallet _ och valrörelsen blir därmed något längre än vad flera förväntat sig.

– Nu blir det mer tid till att diskutera Europa och inrikespolitik. Både var för sig och i sitt sammanhang, för det hänger ihop, motiverar Løkke Rasmussen valet av valdag.

Det blå blocket, där Venstre ingår, ligger på 45,5 procent av rösterna, medan oppositionen har 53,9 procent, enligt nyhetsbyrån Ritzaus mätningar. Omräknat till mandat ger det 80 till de blå och 95 till oppositionen, skriver Ritzau.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.