”Välfärdsbolag är iskalla”

Årtiondets stora strid i svensk politik – frågan om vinster i välfärden – har blossat upp igen.

Regeringens utredning om begränsning av vinstuttag för välfärdsbolag hann inte mer än tillsättas förrän den sågades av såväl oppositionen som branschorganisationerna.

”Statssocialism”, ”Förakt mot företag”, ”DDR”, var några av reaktionerna.

Krav på välfärdsföretag har utretts förut, flera gånger till och med. Förra regeringen tillsatte både Friskolekommittén och Ägarprövningsutredningen. Men den riktigt heta potatisen, frågan om vinstbegränsningar, har hela tiden bollats vidare. Fram till nu.

Civilminister Ardalan Shekarabi siktar på att nya regler ska vara på plats under den här mandatperioden. Men det är högst osäkert om förslagen – hur de nu kommer att se ut – kommer att få en majoritet i riksdagen. Regeringen behöver stöd från ytterligare något parti förutom V.

För riskkapitalbolagen är branschen stendöd.

– Om någon oroar sig för att riskkapital ska ge sig in i välfärdssektorn kan man sluta med det. Inget är så iskallt för riskkapitalinvesteringar som välfärdsföretag, säger Per Strömberg, professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan.

Detta är en kortare version av ”Det stora bråket om välfärden”.  En längre version går att läsa i senaste numret av Affärsvärlden. Prenumeranter kan också logga in och läsa intervjun i sin helhet här.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.