Stora svenska välfärdsbolagen ägs till 50% av utländska aktörer

Sedan den senaste valrörelsen sattes igång har svenska investerare sålt av välfärdsaktier. Den heta debatten verkar dock inte ha skrämt iväg utländska aktörer som tankat aktier i svenska välfärdssektorn under 2020-talet.
Stora svenska välfärdsbolagen ägs till 50% av utländska aktörer - MicrosoftTeams-image (5)
Foto: TT
Välfärdsbolag Avkastning sedan 2021 %
Academedia -35,5
Ambea -46,7
Attendo -24,8
Humana -52,6
Genomsnitt -39,9

De fyra svenska välfärdsbolagen Academedia, Ambea, Attendo och Humana har gått riktigt svagt på börsen sedan 2022 års politiska debatter sattes igång. I genomsnitt har välfärdsaktierna rasat närmare 40% sedan starten på 2021.

Särskilt högt politiskt tryck har Academedia fått utstå. Vinster i skolan har varit ett mycket omdebatterat ämne under de senaste åren. Regeringen genomför nu utredningar om vinster i skolan. Bland annat utreds tvång på att stycka upp skolkoncerner i mindre enheter för att öka insynen, krav på fler lärare och att förbjuda utdelning de första åren efter ny skolöppning.

Detta verkar ha skrämt svenska investerare och fonder som i hög utsträckning undvikit välfärdsaktierna de senaste åren. I synnerhet skolkoncernen Academedia. I Academedia har bland annat Swedbank Robur storsålt aktier under de senaste två åren. I början av 2021 var Robur näst största ägare i friskolkoncernen med 9,8% av kapitalet, men har sedan dess sålt hela sin position. Andra svenska aktörer som sålt är Länsförsäkringar Fonder, Handelsbanken Fonder och Humle Fonder.

Utländska aktörer verkar dock inte låta sig skrämmas av politiska utspel om vinster i välfärden. Under de senaste två åren har det utländska ägandet i flera svenska välfärdsbolag ökat markant.

HÖGST UTLANDSÄGANDE I ACADEMEDIA

Under inledningen av 2021 ägdes Academedia till 42% av utländska aktörer. Sedan dess har utlandsägandet ökat markant i skolkoncernen som nu till 61% ägs av utländska investerare. På ägarlistan idag finns bland annat amerikanska Capital Group (äger idag 7% av kapitalet), tyska fondbolaget Loys AG (6,4%) och spanska fondbolaget Cobas Asset Management (5,2%) som alla köpt aktier under 2022.

Samma trend kan ses i välfärdsbolagen Ambea och Attendo.

Under början av 2021 ägde utländska aktörer 44% av kapitalet i vårdbolaget Ambea. Numera ägs Ambea till 58% av utländska investerare. Utlandsägandet i Attendo har under samma period ökat marginellt, från 44 till 45% av kapitalet.

Det enda större välfärdsbolag där det utländska ägandet har minskat är i Humana. Bolaget har under senaste året behövt kämpa för att behålla stora delar av sin verksamhet. Detta då Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) drog in tillståndet för Humana Assistans i början av 2023. Humana överklagade senare beslutet varpå förvaltningsrätten lät bolaget fortsätta driva affärsområdet Personlig Assistans.

Det utländska ägandet i Humana har gått från 44% av kapitalet i början av 2021, till 35% under 2023. I samband med IVO:s dom minskade utlandsägandet kraftigt med 4 procentenheter mellan Q4 2022 och Q1 2023.

50% UTLANDSÄGANDE I SNITT

I snitt ägs de fyra välfärdsbolagen numera till 50% av utländska aktörer. Jämförelsevis är utlandsägandet på Mid Cap 27,7% i snitt, handelsplatsen där samtliga fyra vårdbolag är noterade.

De senaste två åren har utlandsägandet ökat med 6%-enheter från tidigare 44%.

Det utländska ägandet i Humana har under det senaste året troligtvis minskat på grund av bolagsspecifika skäl (IVO-problematiken). Exkluderas Humana ur ekvationen ägs välfärdsbolagen numera till 55% av utländska aktörer. En ökning med 12%-enheter jämfört med inledningen av 2021.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets