Valutor
Valutastrateg: Gå lång i svenska kronan
“Jag får mer och mer intrycket att marknaden väntar på att Riksbanken ska komma till slutet vad gäller räntesänkningscykeln. Ju mer aggressiva Riksbanken är, desto närmare slutet kommer räntesänkningscykeln och då tror jag att man nästan får motsatt effekt, för att så fort marknaden tror på att vi har nått slutet på cykeln finns det inget hinder mot att gå lång i svenska kronan”, resonerar valutastrategen i en intervju med SIX News.
Kronans underprestation de senaste två åren hänger enligt Gullberg mycket ihop med att Riksbanken har sänkt styrräntan mer aggressivt än vad Europeiska centralbanken och många andra centralbanker har gjort.
“Det har också reflekterats i valutautvecklingen. Tar man bort det tar man väck den största negativa faktorn för kronan. Då är man kvar med ett överskott i bytesbalansen, en relativt robust ekonomi som faktiskt växer till skillnad från många andra, och en valuta som enligt de flesta måtten, såsom PPP, är undervärderad”, framhåller han.
“Du har även en börs som relativt sett ser attraktivt värderad ut. Historiskt sett har alltid svenska börsen presterat bättre än den amerikanska börsen efter en längre period av valutaförsvagning, av naturliga anledningar. Jag ser ingen anledning till att vi inte kommer att få se detsamma nu”, fortsätter Deutsche Bank-strategen.
När botten i kronan kommer att nås kommer förmodligen att vara beroende av vad Riksbanken gör vid de närmaste mötena, men nedsidan är väldigt liten eftersom Riksbanken inte kan göra så mycket mer, anser Gullberg.
Det starkaste verktyget hade varit valutaintervenering för att hålla nere värdet på kronan, men det hade varit svårt att rättfärdiga i ett internationellt perspektiv.
“Det är svårt att argumentera för att den svenska kronan är övervärderad. Alla mått pekar på det motsatta”, säger Gullberg och noterar det intressanta i att Riksbanken nu försöker försvaga kronan och samtidigt i sina prognoser förutspår starkare krona på lite sikt.
USA kritiserar Kinas agerande på valutaområdet, men faktum är att Sverige har ett större överskott i de externa balanserna än vad Kina har, och alla traditionella värderingsmått pekar på att kronan är undervärderad, säger han.
“Att Sverige då skulle aktivt försöka generera en svagare valuta genom valutaintervention hade varit svårt att rättfärdiga ur ett internationellt perspektiv”, enligt Deutsche Bank-strategen.
“Sverige är fortfarande ett av de länder som har ett avsevärt överskott i bytesbalansen, det vill säga det finns en naturlig och positiv flödesdynamik. Jag tror att det som Riksbanken försöker göra bara kommer att ha en temporär påverkan”, säger han.
Hur viktig är växelkursen för inflationsutvecklingen?
“I den här cykeln har det ju inte varit tillräckligt för att kompensera för lägre råvarupriser. Jag ska inte säga att det inte är viktigt, för vem vet vad inflationssiffran hade varit om Riksbanken inte hade gjort det här, eller om kronan inte hade försvagats under de senaste två åren. Men faktum är att vi har sett en relativt kraftig krondepreciering som inte har haft tillräcklig påverkan för att kompensera för lägre råvarupriser”, svarar Henrik Gullberg.
Riksbanken säger att de ska klara av inflationsmålet, men läser man deras mötesprotokoll och tal får man enligt Gullberg intrycket att Riksbanken är väldigt medvetna om svårigheten. De har dock inte så många handlingsalternativ.
“De har ett inflationsmål och försöker göra allt för att nå det. De är väl medvetna om att det inte bara är upp till dem. Det finns faktorer som påverkar KPI negativt som Riksbanken inte kan påverka hur mycket de än sänker räntan”, säger han.
“Det är det som är problemet – vi har ett inflationsmandat som centralbanken inte alltid kan påverka. Det är inte bara ett problem i Sverige utan för en mängd andra centralbanker i små öppna ekonomier där man har ett externt deflationstryck”, säger han och nämner Polen, Ungern, Schweiz och Israel. Dessa länder har fickor med överhettning på exempelvis husmarknaden till följd av låga räntor, samtidigt som konsumentprisindex sjunker.
“Såvida inte råvarupriserna fortsätter att stiga tror jag att vi är i en miljö där vi får vänja oss vid låg inflation och låga räntor. Det måste vara upp till andra myndigheter att stävja risker kring bolån och överhettning på exempelvis husmarknaden. Det kan och bör inte vara Riksbankens uppgift för de har inte medlen att hantera det”, säger Gullberg.
Deutsche Bank-strategen tror att den viktigaste faktorn som kommer att inverka uppåt på inflationen framöver är råvarupriserna. Lönetillväxt, som ibland lyfts fram som en faktor, har spelat mindre roll för KPI i den moderna historien, inte bara i Sverige utan även i USA, uppger han.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.