Vänskap som lönar sig

Känner du många av de rätta personerna? Då kan det snabba på din karriär och få upp din lön ordenligt. "I dag är det väldigt mycket just kontakterna som arbetsgivaren betalar för, så när vi anställer en affärsutvecklare med bra nätverk kan det bli väldigt dyrt", säger Björn Nilsson, konsultchef på Steria.

Ett smart drag vid anställningsintervjun kan vara att lägger mindre tid på att berätta om din formella utbildning och de framgångsrika projekt du ansvarat för. Och mer tid på att klargöra att du har rätt kontakter. För i många yrken är det dina kontakter som blir avgörande för om du kommer att göra ett bra jobb eller inte.

Och omvänt, om din visitkortspärm är väldigt tunn, är det inte taktiskt att nämna det. Speciellt inte om du har hunnit jobba några år.

– Om en person som söker ett jobb som affärsutvecklare eller projektledare hade bra utbildning och en bra cv, men ett dåligt kontaktnät, ja då skulle jag nog inte anställa den personen. Det kanske tyder på att det är en person som inte har så lätt för att skapa kontakter, säger Björn Nilsson, konsultchef på Steria i Sverige som sysslar med it-tjänster.

Kontrollfrågor om vilka personer som finns i kandidatens nätverk har blivit ett naturligt inslag på många av anställningsintervjuerna på Steria.

Ett stort kontaktnät hos en konsult kan betyda stora intäkter för företaget.

– En person som känner folk och vet att använda sitt nätverk har lättare att sälja in sig själv och få uppdrag. Utan att belasta våra säljare, dessutom.

Många av dem som söker jobb som konsulter har förstått att det egna nätverket är något man kan ta betalt för.

– Det har blivit så att det är väldigt mycket just kontakterna man betalar för, via lönen. Att rekrytera en sådan person, säg någon i 45-årsåldern som har ett imponerande nätverk och känner många potentiella kunder, kan bli väldigt dyrt, säger Björn Nilsson.

Tom Dinkelspiel, koncernchef för Öhman som erbjuder finansiella tjänster, pekar på att ett bra kontaktnät kan vara en förutsättning för att över huvud taget komma på en anställningsintervju, för till exempel ett arbete som analytiker eller fondförvaltare.

– I första hand ser vi till kompetensen hos en person, men i och med att vi är ett väldigt kunskapsintensivt företag är det viktigt med ett bra nätverk, säger Tom Dinkelspiel.

Det är inte helt lätt att ta reda på vilka som en arbetssökande känner och Tom Dinkelspiel understryker att man inte gör någon kartläggning. Däremot kan den som intervjuar få en hyfsat god bild av detta under mötet med kandidaten och vid uppföljande referenstagning.Tips för karriären
Missa inte att berätta om dina kontakter, till exempel bland potentiella kunder, när du söker arbete eller löneförhandlar. Det gäller dessutom att visa att du kan använda dina kontakter, till exempel genom att föra samman personer som du tror kan ha utbyte av varandra.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.