Vänsterpartiet vill att staten får förtur att köpa från SBB

SBB:s fastigheter ska återföras till det offentliga, skriver Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar och Ali Esbat, ekonomisk-politisk talesperson.
Vänsterpartiet vill att staten får förtur att köpa från SBB - WEB_INRIKES
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar (V) och Ali Esbati (V), ekonomisk-politisk talesperson. Foto: Fredrik Persson / TT

“Regeringen måste snabbutreda en statlig förköpsrätt som är applicerbar på fallet SBB“, skriver partiets företrädare Nooshi Dadgostar och Ali Esbati i ett inlägg på DN Debatt.

“Samhällsfastigheter får inte hamna hos oseriösa eller säkerhetspolitiskt skadliga ägare. Ett uppköp bör dock ske utan att i onödan berika bolagets ägare, vilket kräver ny lagstiftning”, skriver duon.

Nooshi Dadgostar och Ali Esbati menar att SBB redan från början agerat osunt då affärsmodellen i princip byggt på extremt låga räntor.

dålig affär från början

Vänsterpartiet pekar också på en tidigare utredning som Kommuninvest gjort, som visade på att det var en dålig affär för kommuner och regioner att sälja sina fastigheter för att sedan hyra tillbaka dem.

“Faktum kvarstår dock att cirka 750 samhällsviktiga fastigheter nu ägs av SBB. Men staten behöver inte ­passivt se på när dessa fastigheter ­riskerar att hamna hos olämpliga ägare”, skriver partiet.

Vänsterpartiet pekar på hembud och på Finland där det finns en statlig förköpsrätt inom en rad fastighetsområden av säkerhetsskäl.

Vänsterpartiet betonar också att man inte vill se en “bail-out” av aktieägarna i SBB.

“Staten behöver nu agera. Men den bör inte gå in på fastighetsmarknaden som budgivare på SBB:s fastigheter. Det skulle bara trissa upp priset och i praktiken rädda SBB:s ägare från krisen”, uppger partiet.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Annons från Invesco