Vänta med it-konsulten

ANALYS Finländska it-konsulten Tieto har justerat upp de finansiella målen för såväl tillväxt som lönsamhet. Men Affärsvärlden ser inget köpläge på nuvarande nivåer.

VÄNTA Det finns många trender som talar för it-konsulterna. Den accelererande digitaliseringen av allt fler samhällsfunktioner och de tekniska landvinningarna generar stadigt ökande mängder data som måste stötas, blötas och behandlas. Det garanterar en fortsatt hög efterfrågan för bolagen i sektorn.

Trots den goda efterfrågan väntas den nordiska it-marknaden inte växa med mer än 2–3 procent under 2019. Och prispressen kan vara hård med konkurrens från indiska jättar som TCS. Mot den bakgrunden stack Tieto ut hakan i samband med bokslutet och höjde både tillväxtmål och marginalmål för strategiperioden fram till 2022.

Som grupp betraktat har de nordiska it-konsulterna relativt stabila marginaler. Jämfört med snittet de senaste fem åren har förvisso nästan alla av dem antingen högre eller lägre än i dag, men ungefär lika många är vinnare som förlorare.

Tieto hör i den jämförelsen till dem som har förbättrat sig, men det beror på marginallyftet som skedde 2014–2015. Sedan dess har rörelsemarginalen i stort sett legat still.

Som försiktig investerare bedömer därför Affärsvärlden att det är klokast i att avvakta med högre marginalantaganden för Tieto till dess att bolaget har bevisat att den nya strategin levererar.

Aktien handlas idag till p/e 17 på 2018 års vinst och en direktavkastning på dryga 5 procent, vilket ser ungefär rättvist ut. Sett till de senaste åren är direktavkastningen till och med något låg – en vanligare nivå har varit runt 5,5 procent. Rekommendationen blir att vänta till aktien dippar under 24 euro.

Detta är en sammanfattning av aktierådet Fullvärderad it-konsult.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.