Vänta med vårdbolaget

Välfärdsföretagen har haft ett tungt år på börsen. Och så kommer det att fortsätta.
Vänta med vårdbolaget - aktier-tidning-affarsvarlden-700_binary_6880111.png

VÄNTA Trion Attendo, Capio och Humana, alla vårdföretag som har börsnoterats i Stockholm under de senaste åren, har inte direkt rosat aktiemarknaden. Två av de tre företagens aktier har tvärtom backat rejält på börsen efter introduktionsdagen. Genomsnittsutvecklingen för de tre bolagen ligger på minus 8 procent. Lägg till specialistvårdbolaget GHP, minus nära 40 procent sedan introduktionsdagen för snart tio år sedan, och bilden är komplett.

Vård- och omsorgsbolaget Ambea, före detta Carema, har föjt konkurrenternas mönster sedan noteringen i fjol. Efter ett glädjeskutt under försommaren har kursen fallit med en tredje­del från i somras och med 13 procent sedan introduktionen.

En jämförelse med konkurrenterna ger vid handen att bolaget är snabbväxaren i sällskapet och under de senaste två åren har taktiken gått hem, tack vare förvärv. Men aktien har som sagt pressats. Först av den politiska diskussionen om vinsterna i välfärden och nu på senare tid av lock up-perspektiven i prospektet. Om ett par veckor är det fritt fram för chefer och styrelseledamöter att sälja ut sina aktier efter att årsdagen på börsen har passerats.

Med p/e-tal som i år och nästa år – vid optimistiska antaganden – hamnar på 17 respektive 15 är förutsättningarna för en kursuppgång små. Efter börsnoteringen för ett år sedan rekommenderade vi läsarna att sälja aktien. Men än är det för tidigt att köpa tillbaka aktien. Vänta.

Ovanstående är en sammanfattning av analysen För tidigt köpa vårdbolagetVälfärdsföretagen har haft ett tungt år på börsen. Och så kommer det att fortsätta. Avvakta med Ambea-aktien, ett av de större företagen i branschen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.