”Vår ekonomi är överhettad”
Den som någon gång har sett tv-bilder från ett statsbesök i Kina vet att man sitter i fåtöljer och pratar, helst med antimakasser på huvudstöden och ett litet tebord mellan potentaterna. Och att fåtöljerna gärna står uppställda efter väggarna, inte rakt mot varandra, så att man liksom sitter bredvid varandra. Alla är vända mot rummets mitt utan att någon behöver vända ryggen mot någon annan.
När Affärsvärldens lilla delegation på två besöker kinesiska ambassaden i Stockholm känns det därför helt i sin ordning att vi förs genom en rätt rejäl hall med pelare, ett litet podium och röda kinesiska lyktor (Folkets stora hall?) in i ett rum med rund dörröppning, där det står fåtöljer – fast utan antimakasser – efter väggarna.
Hans Excellens Chen Mingming är Kinas ambassadör i Sverige sedan några veckor. Vi byter visitkort på kinesiskt manér och försöker uttala varandras namn.
Ambassadören är en vänlig och tillmötesgående man med en nyfiken blick. Han talar briljant engelska efter många års tjänstgöring i USA och Nya Zeeland och pratar hemtamt och öppenhjärtigt om ekonomiska ting. Inte oväntat mer diplomatiskt om politiska frågor.
Vi sätter oss i ett hörn medan en kypare med stärkt vit skjorta, väst och fluga serverar kinesiskt te. Han försvinner diskret ut, fast man undrar om han kikar genom något hål, för när kopparna behöver fyllas på dyker han upp med oslagbar tajming.
I motsatt hörn sätter sig pressattachén Zhou Lulu och Peng Suo från ambassadens handelsavdelning. De lyssnar, för anteckningar och bidrar någon gång med en faktauppgift.
Bara någon dag tidigare skakades Kinas inre av en stor jordbävning. Dödssiffran har redan passerat 20 000 när intervjun äger rum och väntas stiga ytterligare. Tidningar, tv och internet svämmar över av rapporter om katastrofen. Vad tycker ambassadören om västpressens bevakning av katastrofen, tro?
– Jag uppfattar bevakningen som snabb och balanserad. Och vi uppskattar den stora medkänsla med offren som har kommit från hela världen, säger Chen Mingming.
Han har fått reda på att Sverige överväger att erbjuda katastrofhjälp men har ännu inte haft några officiella kontakter med UD i den frågan.
– Det finns alltid ett behov av internationell hjälp vid sådana här katastrofer. Vid den stora översvämningskatastrofen 1990 fick Kina mycket internationell hjälp och det uppskattades enormt.
På det hela taget verkar de sinosvenska relationerna utmärkta. Statsminister Fredrik Reinfeldts besök i Kina nyligen betygsätter Chen Mingming som en “reservationslös succé”.
Han nämner att Reinfeldt träffade president Hu Jintao på Hainan och hade möte med premiärminister Wen Jiabao. Fast den personliga kontakten mellan ländernas ledare bedömer Chen Mingming som allra viktigast.
– Jag var med under samtalen i egenskap av tillträdande ambassadör och jag tror att det som kanske är allra viktigast är att det fanns en stark personkemi i mötena.
Goda personliga relationer är alltid viktiga, de är basen för vänskap, även mellan nationer, resonerar han.
Chen Mingming betonar ländernas starka historiska band och lyfter fram Sverige som ett föredöme för Kina i ansträngningarna att modernisera landet och klara av de stora miljöproblem som följer i spåren av den snabba industrialiseringen. Uppgifter från Exportrådet om att Sverige tappar marknadsandelar i Kinahandeln (se sid 24) viftas undan.
– Jag skriver inte under på den synen. Handeln mellan våra länder är på rätt spår. Den visar stadig tillväxt och är dynamisk. Man kan inte bara titta på exporten av varor. Man måste också se till tjänster, direktinvesteringar och transfereringar mellan dotterbolag och moderbolag i de olika länderna, säger han.
– Det finns massor av svenska företag och varumärken som är starka i Kina. Ericsson, ABB och Volvo till exempel. Och Ikea. Min fru åker ofta till Ikea i Peking och min familj har telefoner från Sony Ericsson.
Fast han medger att konkurrensen är stenhård, men ger ett tips till företag med ambitioner i Kina.
– Om svenska företag vill öka sin marknadsandel så uppmanar jag dem att studera den kinesiska regeringens utvecklingsstrategi noga. Där pekas de områden ut som är prioriterade. Det är också lätt att se att det finns enorma behov inom områden där Sverige är framstående, som miljöskydd, energibesparing och hi-tech.
När det kommer till den svenska kritiken av Kina gällande yttrandefrihet, mänskliga rättigheter och behandlingen av dissidenter är Chen Mingming först och främst diplomat.
– Vi har alltid respekterat Sverige för att ni håller en hög profil i internationella frågor. Det är naturligt att det finns meningsskiljaktigheter, men vi får inte låta dem överskugga alla de områden där vi har en samsyn. Vi kan hålla konstruktiva samtal, trots de skillnader som finns. Det finns en ödmjukhet och respekt från båda sidor och det är därför som våra länder har kunna knyta så starka band.
Och likt en skicklig politiker återknyter han snabbt till kärnbudskapen.
– Vi är verkligen överväldigade av den svenska modellen. Kinas utmaning är att upprätthålla en snabb ekonomisk utveckling utan att det sker på bekostnad av miljön eller att det skapar ett för stort gap mellan stad och landsbygd. Vi tittar utomlands för att hitta lösningar och människor på alla nivåer i Kina är intresserade av vad ni har åstadkommit.
Till skillnad från västmedias bevakning av jordbävningen nyligen är Chen Mingming inte lika nöjd med hur svenska och västerländska media bevakade oroligheterna i Tibet.
– Som kines blev jag verkligen sårad när jag följde bevakningen. Jag tyckte inte att den var balanserad. Tibetfrågan är komplicerad och har en lång historia. Men i ett nötskal så handlar det egentligen om att skilja mellan religion och politik.
– Det finns de i Tibet som vill blanda samman religion och politik, men det är ett brott mot den kinesiska konstitutionen. De vill återgå till teokrati, det praktiserades i Tibet för 50 år sedan men har inte funnits i Europa sedan medeltiden. Vi tycker att väst borde stödja oss och känner oss frustrerade och upprörda över alla dessa missuppfattningar om Tibet.
I väst finns alla möjliga farhågor om Kinas ekonomiska utveckling. En är att landet laddar så hårt inför OS att det blir en baksmälla efteråt, en annan är att spänningarna mellan de snabbväxande och rika städerna och den fattiga landsbygden blir så stora att det leder till revolter och eventuellt kollaps, en tredje är att lågkonjunkturen i USA kommer att slå hårt också mot Kina.
Chen Mingming ser dock inte några omedelbara problem på någon av dessa punkter. OS är bara i Peking och satsningarna där är inte särskilt relevanta för hela landets BNP. När det gäller interna spänningar medger han att de finns, men han ser inte att de kommer att öka.
– Dels är inflyttningen till städerna mycket snabb, och då ökar levnadsstandarden när folk får jobb i industrin. Dels gör landets snabba tillväxt att regeringen hela tiden får större resurser att hjälpa landsbygden att komma i kapp, säger han.
– Det råder fortfarande brist på arbetskraft i städerna så urbaniseringen fortsätter, men det är en process som kommer att ta flera decennier. Vid några tillfällen har det lett till lokala protester eller sammandrabbningar, men det är inget som vi kommer att se i landet som helhet.
Däremot kan en rejäl lågkonjunktur i USA få återverkningar.
– Om den amerikanska efterfrågan faller så är det klart att det kan skapa bekymmer för exportindustrin.
Men han betonar att Kinas största ekonomiska bekymmer i dag är av motsatt natur.
– Problemet nu är överhettning. Den tillväxttakt vi har är inte uthållig och skapar problem som arbetskraftsbrist, inflation och liknande. Så utmaningen är inte att hålla tillväxten uppe utan att få ned den. Centralbanken har höjt räntan men BNP-tillväxten på över 10 procent är fortfarande för hög, säger Chen Mingming.
– Det officiella målet är att få ned tillväxttakten till 9 procent. Men personligen anser jag att den borde vara ännu lägre för att vara långsiktigt hållbar.
Med svällande bytesbalansöverskott och välfylld valutareserv dyker Kina allt oftare upp som investerare utomlands. Även Sverige har fått en del av direktinvesteringar i till exempel Dragon Gate söder om Gävle och Ericssonkonkurrenten Huaweis stora satsning i Kista. Håller Sverige på att kinafieras?
– Jag tror inte det är början på en trend under de kommande åren. Det blir nog ingen dramatisk ökning. Flertalet kinesiska företag är fortfarande primärt upptagna med sin hemmamarknad. Huawei är ett specialfall eftersom de vill dra nytta av svenskarnas kunskaper inom telekom. Men det är klart att det kan se annorlunda ut om fem tio år, säger Chen Mingming.
Räkna även med fler högförädlade kinesiska produkter i butikerna i väst om några år.
– Den kinesiska bilindustrin tillverkade 1,5 miljoner bilar 2001. Förra året tillverkades 7 miljoner bilar och vi är tvåa i världen. Exporten är fortfarande obetydlig, men bli inte förvånad om det kommer kinesiska bilar hit om några år.
– Utmaningen för det kinesiska näringslivet nu är att flytta upp i värdekedjan och tillverka produkter med högre förädlingsvärde. Vi måste vara realistiska och inse att det inte blir lätt, men det är dit vi måste röra oss.
Intervjun är slut men innan vi går ber oss ambassadören med kinesisk artighet att framföra hans varmaste välgångsönskningar till Affärsvärldens läsare. Och dem vill vi naturligtvis inte undanhålla någon…
_________________
FT PÅ NATTDUKSBORD
Född: 1950 i Shandong-provinsen
Utbildning:Examen från Beijing Foreign Language Institute
Karriär:Olika befattningar i utrikesministeriet sedan 1980. I Washington från 87–90. Ambassdör i Nya Zeeland -01 och i Sverige från 2008.
Intressen:Läsa och jogga
Läser helst: Financial Times
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.