VÄRLDSBÖRSERNA: Ljuset från öster
Asienfonder har inte varit någon direkt lyc-kad placeringsformunder 1990-talet. Men under de senaste månaderna har detusentals svenskar som sparar i sådana fonder fått en senkommenrevansch. Aktiemarknaderna i Japan och Sydostasien har gått bästi världen. Räknat i kronor har Tokyo klättrat 51 procent ochHongkong 36 procent. Börserna i Sydkorea och Singapore harvärderats upp i liknande grad och är tillbaka på samma nivåersom våren 1997 innan Asienkrisen bröt ut.Jämfört med börserna i den övriga världen är skillnaden markant.Latinamerika har i stort sett stått och stampat under 1999,tillväxt- och högteknologitunga börser som New York ochStockholm har värderats upp 11 respektive 20 procent medanbörsvärdena i Europa rört sig uppåt med ensiffriga procenttal.Frankfurt har till och med backat.
V-kurva
Hittills får man nog säga att den asiatiska haussen varitmotiverad. Det är inte, som i början av 1990-talet, fråga om enlikviditetsdriven uppgång. Bubbelfaktorn är inte dominerande. Istället avspeglar utvecklingen den snabba återhämtning som sketti de asiatiska ländernas reala ekonomier.Det finns främst tre orsaker. För det första efterfrågan frånden amerikanska elektronikindustrin, vars aptit på halvledareoch andra komponenter ökad snabbt det senaste året. För detandra utvecklingen i Japan, som passerat botten och nu återbörjat spela sin traditionella roll som motor i Stillahavsasiensekonomi. För det tredje har vi Kina, där en eventuelldevalvering inte längre framstår som särskilt hotfull eftersomden dels lär dröja in på nästa år; dels ser ut att bli relativtmåttfull. Asiens traditionella fördelar finns också kvar. Men det görtyvärr också korruptionen, svågerväldet och kompismentaliteten ibankledningarna.
Det var då
Under den värsta krisen 1997-98 lovade ledarna för alla dekristyngda nationerna i Asien att avreglera och öppna sinaekonomier. Men det var då det. I takt med att krisen lättat harpolitikerna dragit ner på avregleringsprogrammen, vilket gör atten del västerländska investerare nu ser klart skeptiskt påregionen. Inte heller i Japan går av-regleringsarbetet särskilt snabbt.Men trenden är i alla fall i rätt riktning. Den senaste storabankfusionen med Fuji Bank som ledande part är ett exempel pådet. I resten av världen dominerar försiktigheten på ett helt annatsätt än tidigare. Placerarnas räddhågsenhet märks i atthedgefonder och investmentbanker dragit ner sineget-lager-handel på finansmarknaderna och i att fondförvaltarnahåller högre andel kontanter än på länge. Den syns också isättet att favorisera de allra största och mest likvidapapperen. Allt fler förvaltare i USA respektive Europakoncentrerar sin handel till de 40-50 tongivande aktierna.Det här innebär i realiteten att börserna står och faller medett relativt litet antal bolag. På New Yorkbörsen har dessanyckelbolag dessutom p/e-tal på 40-50 gånger årsvinsten.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.