”Varma börsvindarna fick aktiva placerare att trycka på köpknappen”

Svenskarna nettosparade 14 miljarder i fonder i juli. Spararna har framförallt satsat på korta räntefonder och aktiefonder, visar ny statistik.
”Varma börsvindarna fick aktiva placerare att trycka på köpknappen” - sdlunOk4JAt03Q-nh (1)

Under juli månad lockade det åter att spara i fonder. Totalt uppgick nettosparandet till 14 miljarder kronor. Svenskarnas samlade fondförmögenhet ligger nu på 6 206 miljarder kronor, efter en uppgång med 376 miljarder kronor i juli. Detta visar färsk statistik från Fondbolagens Förening.

De varma börsvindarna fick de aktiva placerarna att trycka på köpknappen mer än någon annan månad i år, men riskaptiten varierar när fondtyp ska väljas. Vi ser övervägande köp i såväl aktiefonder som räntefonder och blandfonder. Det är jättebra att många väljer att spara även under en utgiftstung semestermånad. Det är tidshorisonten för sparandet som ska avgöra risknivån”, säger Philip Scholtzé, sparekonom på Fondbolagens förening.

Sverigefonder och globalfonder heta

Gällande fondtyp var korta räntefonder och aktiefonder populärast, med 5 miljarder i nettosparande för respektive fondtyp. För aktiefonder var Sverigefonder och globalfonder mest populärt i juli.

Av den totala fondförmögenheten på 6206 miljarder är 65% (4 005 miljarder) placerade i aktiefonder.

Under 2022 har det varit ett nettouttag ur fonder på närmare 25 miljarder kronor, enligt Fondbolagens förening.

Under gårdagen berättade Affärsvärlden vilka aktier och fonder som Avanzas miljonärer favoriserar. Den artikeln hittar du här.

Och är du nyfiken på hur Stockholmsbörsen utvecklar sig hittar du det alltid på Afv:s sida Börsen idag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.