Varning för bobubbla i grannlandet

Det var inte länge sedan bostadsbubblan sprack i Danmark. Nu kan det vara dags igen, skriver Bloomberg.

Som Affärsvärlden tidigare har berättat ligger bostadsräntorna i Danmark runt nollstrecket och till och med lägre än så på sina håll.

De låga lånekostnaderna har i sin tur drivit upp priserna på landets bostäder. Enligt en fastighetsmäklare som Bloomberg pratat med är bostadspriserna nu uppe på samma höga nivåer som 2007, året före den danska bostadsbubblan sprack och 62 inhemska banker gick i konkurs.

Den danska Finansinspektionen, med generaldirektör Ulrik Nødgaard i spetsen, är redo att ta till åtgärder för att kyla ner marknaden.

– Vi ser nu tecken som gör oss oroliga. Det är därför jag predikar evangeliet om att kreditgivarna bör anta försiktighetsåtgärder redan nu, säger han till Bloomberg.

I januari ökade huspriserna i Danmark med i genomsnitt 2,3 procent jämfört med månaden innan. Det är den största uppgången på nio månader.

Utbudet på bostadsmarknaden är i dagsläget väldigt stort – till skillnad från i Sverige – vilket kan pressa ned priserna, enligt Joachim Kristensen, ekonom på Nykredit Realkredit.

Svårigheten för de danska myndigheterna är att stävja prisuppgången på bostadsmarknaden samtidigt som de inte sätter käppar i hjulet för konsumtionen och tillväxten i landet.

-De låga räntorna är säkert bra för att få fart på ekonomin men vi behöver hålla ögonen öppna, säger Ulrik Nødgaard till Bloomberg.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.