Varning för kinesisk deflation

En artikel i den kinesiska centralbankens, PBOC, tidning Finance News varnar för att risken för deflation är större än vad många tror. Det rapporterar Reuters.

Artikelförfattaren anger ett försämrat makroekonomiskt klimat, överkapacitet i industrin, spekulativa och ineffektiva investeringar och en inbromsning i utländska kapitalinflöden som orsaker till en lägre inflation.

Artikeln är inte författad av centralbanken själv, men Reuters pekar på att publikationer i centralbankens tidning i många fall indikerar ett tyst godkännande av budskapet.

Kinas konsumentpriser var upp med 0,8 procent i årstakt i januari, enligt den kinesiska statistikbyrån, vilket var den första gången som inflationstakten var under 1 procent på flera år.

I slutet av november förra året sänkte PBOC oväntat styrräntorna för första gången sedan 2012, och i början av februari sänkte centralbanken reservkraven för bankerna.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.