Vattenfall: Ukrainakriget ger fortsatt höga elpriser

Elpriset i Sverige fortsätter att ligga på höga nivåer, till stor del på grund av höga bränsle- och elpriser på kontinenten till följd av kriget i Ukraina. Det skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.
Vattenfall: Ukrainakriget ger fortsatt höga elpriser - WEB_INRIKES
Kraftledningar utanför Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT

Elpriserna har legat på höga nivåer under de senaste månaderna. Och i ett pressmeddelande skriver nu Vattenfall att kriget i Ukraina även fortsatt påverkar elpriset.

Trots vindkraften, normala vattennivåer och att kärnkraften sedan slutet av mars har full kapacitet är elpriset i Sverige fortsatt högt, framförallt i södra delen. Det beror till stor del på att kriget lett till höga bränsle- och elpriser på kontinenten.

”Sveriges förutsättningar med fossilfri vind-, vatten- och kärnkraft är en verklig tillgång och verkar stabiliserande på elpriset. Vi närmar oss raskt även den delen av året då temperaturerna stiger, vilket minskar elförbrukningen och elkostnaderna därhemma. Men precis som resten av världen påverkas vi på många plan av invasionen av Ukraina, vilket även gäller elpriset. Det nordiska elsystemet hänger ihop med kontinenten så volatila elpriser är något vi förmodligen kommer att se mer av”, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Priset på främst fastprisavtal, men också spotpriserna, har legat på höga nivåer under mars på grund av osäkerheter kring Europas framtida energiförsörjning.

”Dagens prisläge är osäkert och kan fortsatt påverka kunders elkostnad både uppåt och nedåt”, säger Jonas Stenbeck.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.