Vätterns börskometer

Företagarna bakom industribolaget Itab och it-konsulten Systeam är Stockholmsbörsens nya ägargruppering. Tillsammans styr de tre börsbolag, med ett sammanlagt värde på 2,5 miljarder kronor.

Thord Johansson har alltid fått leva med att vara ung. Åtminstone i omvärldens ögon. Han var bara 24 år när han som nybakad ingenjör 1979 köpte in sig i det då onoterade Jönköpingsbaserade belysningsteknikbolaget Itab. När bolaget gick in på dåvarande OTC-listan i december 1988 var han 33 år gammal, och var då en av börsens yngsta vd:ar. Ett faktum som nästan varenda tidningsartikel om bolaget kom att upprepa.

I dag är Thord Johansson en bit över 50, och en av Stockholmsbörsens mer seniora affärsledare. Med basen i de två bolag som Itab har delats upp i – Xano Industri och Itab Shop Concept – har han byggt upp en mindre aktieportfölj, med Jönköpingsprofil.

Med sig i investerandet har han en av södra Vätternbygdens andra stora bolagsbyggare. Stig-Olof Simonsson var en av de tre som 1984 drog i gång it-konsultbolaget Systeam. Genom sin starka lokala förankring och entreprenörsorienterade ledning (bolaget börsnoterades aldrig) utvecklades Systeam till en succé. I december 2006 sålde Stig-Olof Simonsson det sista av sitt ägande i bolaget till den norska it-konsultjätten Ergo Group i en affär där han drog in cirka 200 miljoner kronor.

Med pengarna från Systeam har Stig-Olof Simonsson också blivit storägare i både Itab Shop Concept och Xano Industri. Stig-Olof Simonsson sitter också i styrelserna för de båda bolagen där Thord Johansson är ordförande i det ena, Itab, och snart också i det andra, Xano, enligt förslag till stämman den 3 maj.

Utöver innehaven i de båda bolagen som härrör från Itab har duon Johansson-Simonsson mer börsaffärer ihop. I sitt arbete med Systeam jobbade Stig-Olof Simonsson nära affärssystemtillverkaren Jeeves. Systeam var också storägare i Jeeves under en period, men sålde sedan aktierna till Stig-Olof Simonsson och Thord Johansson.

Stig-Olof Simonsson har därefter ökat sitt ägande ytterligare, och han är nu störste ägare i bolaget med strax under 16 procent av aktierna, enligt SIS Ägarservice. Aktieposten är i dagsläget värd cirka 24 miljoner kronor. Thord Johansson är nummer tre i Jeeves ägarlista med drygt 10 procent av aktierna. Han gick i fjol in i styrelsen i bolaget, där vännen sitter sedan tidigare.

Är det här då en ny bolagssfär som är under uppbyggnad på börsen? Inte om man får tro Thord Johansson själv.

– Nej, så ska man nog inte se det. Man ska inte göra så mycket dramatik av vår relation. Stig-Olof är en person som jag ser som en mycket beundransvärd affärsman med en rätt häftig heder, och som jag litar mycket på. Vi har affärer ihop i Jeeves och i några onoterade bolag, sedan är han en mindre ägare i Itab och Xano, men mer är det inte, säger Thord Johansson.

I Jeeves var det Itabs användande av bolagets affärssystem som ledde till Thord Johanssons aktieköp i bolaget.

– Vi gjorde en marknadsundersökning och kom fram till att Jeeves var bäst. Sedan såg jag att produkten var bra och jag tyckte att bolaget var lågt värderat, vilket ledde till att jag gick in som ägare också, säger Thord Johansson.

De senaste månaderna har Thord Johansson också gått in i ett fjärde börsbolag. Det är sågverksbolaget Bergs Timber, där Itabprofilen sedan december köpt på sig en aktiepost för dryga 30 miljoner kronor och nu äger 5,5 procent av kapitalet. I Bergs Timber äger Stig-Olof Simonsson inga aktier.

– Jag räknade lite på virkespriser med mera och vad man fick för pengarna i Bergs, och tyckte att det var billigt, så jag köpte en post. Dessutom har jag lite skog själv, så jag känner till den världen en del, och tror mycket på sågverken allmänt, säger Thord Johansson som dock säger sig inte ha några planer på att köpa aktier i fler bolag.

– Om jag hade det skulle jag inte säga det i alla fall, säger han.

Det sammanlagda värdet av Thord Johanssons noterade tillgångar summerar i dag till en bra bit över 700 miljoner kronor. Stig-Olof Simonssons börsportfölj är avsevärt mindre, omkring 60 miljoner kronor, men här finns också en hel del pengar utanför börsen.

Historien om företagsledaren Thord Johansson började alltså i slutet av 1970-talet då han gick in i den då ganska stukade gamla neontillverkaren Itab. Bolaget grundades egentligen på 1930-talet, men fick namnet Itab 1971 då man ville lyfta fram de nya elektroniska tändsystem som firman också framställde – därav Igni Tronik AB, Itab, från Ignition och Elektronik.

Med Thord Johanssons inhopp inleddes en rad av uppköp, och det inom en rad olika och minst sagt spretiga verksamheter. Vid börsnoteringen hade bolaget tre affärsområden: elektronik, butiksinredningar och plast, och omsatte cirka 125 miljoner kronor. Därefter fortsatte uppköpen på 1990-talet, utan att bli riktigt uppmärksammat trots att företaget därmed växte kraftigt.

Itab har i långa perioder befunnit sig i börsskugga, där kursen knappt har rört sig alls. En bit in på 2000-talet skulle detta ändras dramatiskt, då bolagsledningen plötsligt valde att röja upp i den yviga strukturen. 2003 såldes större delen av elektronikverksamheten. Året därpå fattades ett ur börssynvinkel genialiskt beslut.

Vid bolagsstämman våren 2004 klubbades att Itab skulle delas upp i två delar – en del med plastverksamheten och neontillverkningen, en annan med butiksinredningar. Det hela gick till så att Itab knoppade av inredningarna som fick namnet Itab Shop Concept. En tid därefter bytte sedan ur-Itab namn till Xano Industri.

Och som två fristående bolag har de gamla Itab-delarna blivit riktiga börskometer. Från en kurs på mellan 30 och 40 kronor för Xano 2004 har den rakat i höjden fullständigt. I dag står aktien i runt 140 kronor, vilket ger ett börsvärde för hela bolaget på 933 miljoner kronor. Detta för ett bolag som omsatte strax under 900 miljoner i fjol och gjorde en vinst före skatt på 20 miljoner kronor.

Itab Shop Concept är om möjligt en ännu större succé på aktiemarknaden. Aktien gjorde entré på Stockholmsbörsens Firsth North-lista 2004 på 54 kronor. I dag står den alldeles under 200 kronor, en uppgång på 186 procent. Börsvärdet är nu 1,4 miljarder kronor, för ett bolag med en omsättning på 1,8 miljarder kronor och vinst före skatt på något under 100 miljoner.

Xano och Itab Shop Concept är inte bara Jönköpingsföretag till hemvisten. Styrelserna i de båda bolagen är nerlusade med Jönköpingsfolk, alltså förutom Stig-Olof Simonsson.

Den viktigaste är utan tvekan finansmannen, som också är storägare i de båda bolagen. Johan Rapp jobbade på 1980-talet som chef för försäkringsbolaget Allmänna Brand i Jönköping. När han slutade där och började investera egna pengar var Thord Johansson och Itab ett av bolagen han gick in i. Därefter har han i några omgångar ökat sitt ägande i bolaget, så att han nu kontrollerar ungefär lika mycket kapitalmässigt som Thord Johansson, motsvarande 30 procent, fast dock med mindre andel av rösterna.

– Det var när det mesta gick dåligt i landet i finanskrisen och en av våra ägare kom på obestånd som Johan Rapp frågade om han fick köpa deras aktier. Han har varit kvar sedan dess, och han är en person som jag bara har gott att säga om, säger Thord Johansson.

Johan Rapp är ordförande i Xano, där han som sagt avböjt omval, och styrelsemedlem i Itab Shop Concept. Hans son Fredrik Rapp finns också i Xano-styrelsen, där han sitter tillsammans med bland andra Jönköpingsföretagaren Per Carendi (bror till förre Skandiadirektören Jan Carendi). I Itab-styrelsen finns en annan Jönköpingskändis, papperskoncernen Munksjös förre finanschef och sedermera vd, Per Rodert.

Att göra saker ihop med folk man känner och litar på är närmast upphöjt till religion i norra Småland. Thord Johanssons och Stig-Olof Simonssons samarbete stannar till exempel inte vid börsengagemangen. Vid sidan av äger de två onoterade koncerner ihop.

Den största onoterade verksamheten som duon bedriver finns i fastighets- och investmentbolaget Tosito. Simonsson och Johansson äger 45 procent vardera av bolaget, och resterande 10 procent ägs av chefen för Riksbyggens region sydväst, Tommy Fritz, tidigare backspelare och nu styrelsemedlem i Jönköpings stolthet hockeylaget HV71.

Tosito är ingen liten företeelse. Bolaget äger flera fastigheter i Jönköping och Nässjö. Totala tillgångar det senaste bokslutsdatumet, den 30 april i fjol, var 372 miljoner kronor. Som så ofta med fastighetsbolag är en stor del skulder, över 90 procent, det egna kapitalet är strax över 22 miljoner kronor.

Vid sidan av fastigheterna i Tosito har Thord Johansson och Stig-Olof Simonsson också det rörelsedrivande verkstadsbolaget Smedjan Holding. Enligt senaste årsredovisningen för 2005 bedriver bolaget ”verksamhet inom belysningstillverkning, bokförlag, konsultation, utbildning samt säkerhetstjänster”. Bolaget omsatte 33 miljoner kronor, och gjorde en liten vinst.

Smedjan drivs bland annat ihop med träfabrikören Jarl Mared, också det en välkänd Jönköpingsprofil (som för övrigt också sitter i styrelsen för bolaget som äger Jönköpingsposten, familjerna Hamrins & Fredrikssons Herenco).

__________________________________________________

Lönsamma placeringar

Nyckelpersonernas innehav. Antal aktier och totalt värde i kronor.

Thord Johansson

Xano 2 166 100 298 921 800

Itab 1 869 100 364 474 500

Bergs 377 000 36 946 000

Jeeves 308 650 23 766 050

Värde noterat innehav, kr 724 108 350

Stig-Olof Simonsson

Xano 66 300 9 149 400

Itab 82 200 16 029 000

Jeeves 471 129 36 276 933

Värde noterat innehav, kr 61 455 333

Johan Rapp

Xponcard 812 235 108 027 255

Xano 2 103 545 290 289 210

Malmberg 211 250 40 348 750

Itab 2 103 545 410 191 275

Värde noterat innehav, kr 848 856 490

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.