VD:n om Fabege-blankarna: ”Har en väldigt negativ bild av Sverige”

Fabege har seglat upp som ett av de mest blankade fastighetsbolagen. 6,5% av kapitalet är kortat, något som VD Stefan Dahlbo kommenterar under fastighetsdagarna i Båstad. "Jag tycker blankningar är bra för likviditeten i marknaden", säger han till Affärsvärlden.
VD:n om Fabege-blankarna: ”Har en väldigt negativ bild av Sverige” - Stefan Dahlbo_ VD och Koncernchef
Stefan Dahlbo.

Under de traditionsenliga kapitalmarknadsdagarna i Båstad för fastighetsbolag höll Stefan Dahlbo, VD på Fabege, en dragning under tisdagen.

Han nämnde att den norske shippingmiljardären John Fredriksen seglat upp som näste störste ägaren efter Backahill – men också att 6,5% av kapitalet i Fabege nu är blankat. Det gör Fabege till den tredje mest blankade fastighetsaktien, efter SBB och JM, där det blankade kapitalet dock uppgår till tvåsiffriga tal.

Hur ser du på att blankningen ökat så mycket under våren?

”Jag vet inte vem som blankat, men det finns många utländska aktörer som har en väldigt negativ bild av fastighetssektorn och kontorsmarknaden i Sverige. Sen är Fabege-aktien väldigt likvid. Det kan också vara de som gör arbitrage och blankar en aktie samtidigt som de ligger lång i något annat”, säger Stefan Dahlbo till Affärsvärlden och fortsätter:

”Jag tycker blankningar är bra för likviditeten i marknaden och någon gång ska de alltid köpa tillbaka.”

I förra veckan kom beskedet att norske shippingmiljardären John Fredriksen genom sitt family office utökat ägandet och tagit en corner i Fabege. Hur ser du på nya storägaren?

”Ja, det inger ju förtroende. I början på maj flaggade han för 5% och nu i förra veckan flaggade han för 10%. Det känns jätteroligt och det är någon som man verkligen känner att: ’Det här vill vi äga'”, säger Stefan Dahlbo.

Lite motsats till blankningarna alltså?

”Det kan vara olika perspektiv också. Den ena kan vara lite kortare och den andra lite längre. I en blankningsstrategi kan det vara så komplext att de har många olika positioner”, säger Stefan Dahlbo.

Sedan tidigare har Two Creeks Capital Management LP, Citadel Europe LLP, Marshall Wace LLP och Samlyn Capital LLC blankat Fabege-aktier.

Totalt är 6,5% av Fabege-aktierna blankade till ett värde av 1,7 miljarder kronor, enligt Holdings.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco
Annons från Carnegie Fonder