Vegansk fond på New York-börsen

Den som vill göra helt veganska fondval kan snart vända sig till USA och New York-börsen.

Vegn, som fonden heter, kommer att öppnas för handel under september och enbart handla med företag som kan garantera att deras produkter framställts helt utan att djur farit illa.

Det finns redan en lång rad fonder på börsen som handlar etiskt och hållbart enligt så kallade ESG-analyser. Fonder som stadigt har blivit mer populära och nu representerar var fjärde investerad dollar på börsen, enligt den ideella organisationen Forum for Sustainable and Responsible Investment. Men fram till nu har ingen fond tagit steget fullt ut och agerat efter veganska principer.

Vegn ska rata alla företag som ”förlitar sig på exploatering av djur”, vilket inkluderar alla som gör djurförsök och använder animala produkter. Även samtliga företag som använder fossilt bränsle, plast och kemikalier avsedda för jordbruket portas, vilket gör att 43 procent av de 500 största företagen sållas bort.

Riktlinjerna gör att de flesta företag som riktar sig till konsumentmarknaden inte kan tas med.

– Saker som kläder och skotillverkning innehåller så mycket animala produkter, säger Claire Smith på Beyond Investing, som ligger bakom fonden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.