Vem är det? Ekonomi24 avslöjar de nya heta namnen i årets kändisbibel

Marcus Bäcklund men inte Marcus Wallenberg. Johan Hernmarck men inte Johan Stael von Holstein. Bengt Owe Birgersson men inte Jonas Birgersson. Nej, årets upplaga av kändisbibeln ”Vem är det” ger inte en helt rättvisande bild av det svenska näringslivet. Men alla läser den ändå. Ekonomi24 har plockat ut näringslivets nykomlingar.

I slutet av förra året släpptes den nya upplagan av kändisbibeln nummer ett, ”Vem är det”, för 45:e gången i ordningen. Boken har anor från 1912, utkommer vartannat år, säljer i cirka 6 000 exemplar och innehåller drygt 10 000 biografier över Sveriges mesta kändisar inom politik, sport, konst, musik, teater, litteratur, media och näringsliv. Länge var det faktum att man stod med i boken ett erkännande i sig och även om stämpeln att den som finns med i rullorna är någon att räkna med i det svenska samhället inte är lika stark idag som för tio-femton år sedan är det fortfarande förknippat med stor prestige.

”Vi får rätt mycket spontana ansökningar”, säger Elisabeth Gafvelin, som arbetat som redaktör för de två senaste upplagorna.

”De flesta är ganska försynta och ringer innan för att fråga om de har någon chans och vilka uppgifter det är de ska skicka in. Ytterst få ringer upp och är förbannade för att man har missat dem.”

Kriterierna för vilka som passerar genom den tidvis tio personer stora redaktionens nålsöga är relativt få, och varje namn bedöms individuellt och diskuteras noga igenom innan de publiceras.

”Huvudsakligen arbetar vi med två grupper av namn; dels de som syns mycket i tidningarna, som uttalar sig och är aktiva i samhällsdebatten, näringslivet eller kulturlivet, dels de som är intressanta i kraft av sin samhälleliga position. I den senare kategorin finns till exempel makthavare inom offentliga verksamheter; medlemmar i regering och riksdag, domare och lagmän ur rätts- och polisväsendet, VD:ar för större företag och organisationer, akademiskt tunga namn och professorer vid universiteten.”

De utvalda får sedan förtryckta formulär och fyller själva fyller i uppgifter enligt hårt mallad förlaga. Föräldrar, skolgång, nuvarande arbetsuppgifter, styrelseuppdrag, böcker, artiklar eller akademiska verk samt uppgifter om sambo eller make/maka är stående ingredienser.

”Det finns en begränsning över hur mycket man får med om sig själv, men det är sällan som vi måste stryka. I de fall det händer brukar vi fokusera på sånt som har allmänt intresse, i en börs-VD:s fall till exempel bara lyfta fram styrelseuppdrag i hyfsat kända företag eller organisationer.”

När det gäller näringslivets representation i boken är materialet dock långt ifrån synonymt med hur det ser ut i affärstidningarna. Trots att de senaste två åren har inneburit en rad nya, friska namn på näringslivsscenen finns få av dessa med i boken. Representanter för den nya ekonomin lyser med sin frånvaro. Varken någon av Icon-grundarna Johan Stael Von Holstein, Erik Wickström eller Jesper Jos Olsson finns med trots att både deras VD och ordförande Björn Nordstrand gör det.

Inte heller finns kunskaps- och mediadrottningen Annie Wegelius med trots att både grundarkollegan Maria Borelius och f d finanschefen Birgitta Stymne.

Letar man efter namn som Per Bystedt, Johan Wall och Ola Ahlvarsson hittar man bara deras fäder – Gösta Bystedt, Anders Wall, Lars Ahlvarsson. Och den enda Birgersson som finns med heter Bengt Owe och är bland annat styrelseledamot i FMV. Inte ens Marcus Wallenberg, som förvisso inte excellerar i att synas i medierna men som ändå är en av svenskt näringslivs tyngsta makthavare finns med – däremot kusinen Jacob och dennes far Peter Wallenberg.

”Naturligtvis har ingen av de här personerna gått oss spårlöst förbi, och vi tycker att de borde vara med. Varför inte Marcus Wallenberg är det kan jag inte svara på. Däremot vet jag att vi skickade ut inbjudningar till väldigt många i IT- och internetvärlden, men knappt fick in några svar. En del är också skrivna och verksamma utomlands och är svåra att få tag på”, säger Elisabeth Gafvelin.

Bland de som tagit sig tid att svara, och därmed finns med i årets upplaga, finns dock Marcus Bäcklund, som kanske inte är lika upptagen på Ledstiernan som han var som VD för Cell Network, IT-debattören Christer Sturmark som tycks ordna tid för det mesta och Magdalena Bonde, vice VD för Mogul som är mammaledig. Och där lär de få förbli. För den som en gång välkomnats i ”Vem är det”-sällskapet sitter säkert, säger Elisabeth Gafvelin.

”Vi gör inte den typen av utvärderingar att ’nej, han är inte intressant längre’. Man kan helt enkelt inte bli utslängd. Det finns bara två sätt att falla ur registret; antingen att personen ifråga avlider eller att man säger till att man inte vill vara med längre.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.