Verkstad går starkast på börsen

Kurserna på Stockholmsbörsen inledde uppåt på onsdagen efter en stark avslutning i USA i går och en odelat positiv utveckling i Asien där framför allt de kinesiska börserna avslutade handeln mycket starkt. Bästa sektorer var verkstad och konsumentvaror, sämsta var olja och råvaror.

SIX Generalindex var klockan 10.01
upp 1,2 procent till 476 medan OMXS30-index hade ökat 1,2 procent till 1.487. Omsättningen var 2,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 3,2 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Bland de mest omsatta aktierna var
Atlas Copco som steg med 2,5 procent. Några nyheter kring bolaget hade inte noterats, men bidragande till utvecklingen kan ha varit att den amerikanska gruvkonkurrenten Joy Global steg med över 5 procent i går. På det temat hörde även Sandvik till dagens vinnare med en uppgång på 2,1 procent.

Mest omsatt var Fingerprint som
var oförändrad. Rättegången mot storägaren och före detta vd:n Johan Carlström har skjutits upp efter att Carlström anmält åklagaren för jäv och brott mot etiska regler, vilket nu måste utredas.

Inditex steg 2,6 procent i Madrid
efter att rapporten för det första halvåret kommit in strax över förväntningarna. H&M återhämtade sig något i Stockholm och utvecklades med en uppgång på 1,4 procent ungefär i linje med den bredare marknaden.

Kinnevik steg 2,7 procent. Dels
har Kinnevik höjts till starkt köp från köp av Swedbank och dels har Berenberg inlett bevakning av modesajten Zalando, där Kinnevik är storägare, med en köprekommendation. Zalando var upp 2,2 procent i Frankfurt.

Den tyska motortillverkaren Deutz
tappade 26 procent i Frankfurt efter en vinstvarning. Volvo, som äger 25 procent av aktierna i Deutz, klarade sig bättre och steg 1,3 procent i Stockholm.

Bulten var upp 4,2 procent.
Bolaget har fått en order på fästelement värd 20 miljoner euro per år från en ”betydande fordonstillverkare”.

Handelsbanken har höjt
rekommendationen för fönstertillverkaren Inwido till köp från öka. Aktien var upp 1,2 procent.

Affärsvärlden rekommenderade sina
läsare att köpa Gränges, Eltel och Beijer Ref. De aktierna steg med 4,5, 2,7 respektive 5,5 procent. Man slog även fast att Bimobject är ett av ”de mest spännande förhoppningsbolagen på börsen”, men gav ändå rekommendationen vänta. Bimobject var upp 6,3 procent.

Publiceringen av Riksbankens
penningpolitiska protokoll föranledde inte några större marknadsrörelser. Direktionen var överens i synen på både tillväxt- och inflationsutsikter och diskuterade utrymme för en mer expansiv penningpolitik.

Kvar på dagens agenda är
inflationsstatistik för EMU klockan 11.00 och dito för USA klockan 14.30. I morgon kväll publicerar Federal Reserve sitt framemotsedda penningpolitiska besked.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

476    

+1,2    

+4,4

OMX Stockholm 30            

1487    

+1,2    

+1,6

SIX Return index             

890    

+1,2    

+7,8

SIX Sverige cykliskt 15      

407    

+1,0     

+2,1

SIX Sverige defensivt 15     

498    

+0,8   

+10,7

SIX Volatilitetsindex       

23,7    

-3,6   

+51,9

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.