Verkstad håller emot

Kurserna på Stockholmsbörsen fick en blandad öppning på handelsveckan. Läkemedelsaktierna föll medan industri- och teknologiaktierna gick upp.

SAX-index var klockan 14.10 upp med 0,3 procent till 210 medan OMX-index steg med 0,3 procent till 694. Omsättningen uppgick till 5,7 miljarder kronor.

“Börsen visar en otrolig styrka som klarar sig utan nedgång trots att AstraZeneca rasar. Det är framför allt verkstad med Atlas Copco i spetsen som drar. Det ser väldigt starkt ut i USA. Nasdaq ser ut att stå inför en trevlig uppgång. Jag tror vi kommer att få en riktigt fin börshöst, men en nedrekyl dessförinnan”, säger en aktiemäklare till Nyhetsbyrån Ticker.

Läkemedelsbolaget AstraZeneca fick tummen ned för blodproppsmedlet Exanta av en rådgivande kommitté till den amerikanska läkemedelsmyndigheten. Aktien rasade 27 kronor till 307,50. Investmentbolaget Investor sjönk 1,75 kronor till 74,75. AstraZeneca utgjorde 20 procent av Investors totala tillgångar vid halvårsskiftet.

Telekombolaget Nokia fick en order på GSM/EDGE- och WCDMA-utrustning från Libyen värd 120 miljoner dollar. Aktien steg 1,50 kronor till 102,50.

Ericsson handlades upp 30 öre till 20,70 kronor. Bolaget fick en GSM-order i Kina värd 150 miljoner dollar. Finansföretaget OMX ökade 2 kronor till 84,50. En affär med Londonbörsen är fortfarande aktuell. Men svenskfinländska OMX vill också lägga under sig börserna Köpenhamn, Oslo och Warszawa. Och sneglar mot Italien och Spanien, skriver Veckans Affärer.

Säkerhetsföretaget Securitas fick rekommendationen outperform av investmentbanken Goldman Sachs. Aktien skruvades upp 2,25 kronor till 97,25. Vårdföretaget Capio bör kunna öka vinsten till närmare 500 miljoner kronor nästa år, skriver Dagens Industri och rekommenderar köp. Aktien klättrade 1,50 kronor till 71,75.

Börssystemföretaget Orc Software har utsett Jonas Lindström till ny VD efter Nils Nilsson. Lindström kommer närmast från en VD-post på det liknande företaget Front Capital Systems. Aktien justerades upp 3 kronor till 73.

Ny produkt lyfter Fingerprint
Biometriföretaget Fingerprint Cards föstes upp 1,70 kronor till 15,30. Samarbetspartnern Bewator har världspremiär för Fingerprint Codoor på mässan Skydd 2004 i september. Med den nya produkten räcker det att lägga fingret på läsaren för att låsa upp dörren. Säkerheten sägs också hålla högsta klass.

KOntraktstillverkaren Note fick rekommendationen köp med riktkursen 85 kronor av Stockpicker Newletter. Aktien accelererade 2,25 kronor till 67,25. Konsult- och utbildningsföretaget Academedia förvärvar utbildningsbolaget Competentia med dotterbolaget Eductus av TBV. Det gör Academedia mer än dubbelt så stort omsättningsmässigt. Aktien avancerade 3,60 kronor till 18,70.

Analysinstrumentföretaget Biacore fick en köprekommendation av Veckans Affärer. Aktien trycktes upp 3,50 kronor till 90. Systemsutvecklingsföretaget Digital Vision fick en order på rep- och smutsborttagaren ASC3 ME för film- och videomaterial. Aktien förbättrades 12 öre till 2,62 kronor.

Bioteknikbolaget Karo Bio backade 45 öre till 11,35 kronor. Idag är första dagen att teckna aktier i nyemissionen till kursen 8,50 kronor. Bolaget är i akut behov av pengar för att kunna fortsätta sina satsningar på nya preparat. Försvarsföretaget Saab dök 2 kronor till 104. Saab Nyge Aero varslar 25 personer i Nyköping på grund av vikande beläggning.

Nyhetsbyrån Ticker

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.