Atlas Copco
Verkstadsbolag i toppform
Den viktigaste orsaken till skillnaderna är att Atlas Copco lyckats öka försäljningen och upprätthålla vinstnivåerna under de senaste åren trots att bolagets kunder i gruvbranschen dragit ner kraftigt på nyinvesteringar. Under de senaste tio åren har Atlas Copcos organiska tillväxt nått drygt 7 procent årligen, vilket kan jämföras med vad verkstadskollegerna Sandvik, Alfa Laval och SKF nått upp till: 4,5 procent. Under de senaste fem åren är skillnaderna större än så. Atlas har efter finanskrisen ökat försäljningen med 6 procent om året jämfört med exempelvis Sandviks 1 procent.
En viktig förklaring till Atlas Copcos mer lyckosamma cykliska exponering är koncernens tyngd på eftermarknaden, med reservdelar och service. Under 2014 utgjorde eftermarknaden 43 procent av försäljningen, att jämföra med 20–30 procent för branschkollegerna.
Till Atlas Copcos många företräden hör också att gruppen med sin produktionsmodell med många underleverantörer binder mindre kapital än kollegerna. Lägg till bruttomarginaler kring 38 procent – bäst i klassen – och rörelsemarginaler kring 20 procent och Atlas Copco har nått 25 procents avkastning på insatt kapital under de senaste tio åren.
Analytikerkollektivet värderar också Atlasaktien högst av verksstadskollegerna på p/e 16 för nästa år mot Sandvik och Alfa Laval på 12 respektive 13 och SKF ytterligare något lägre – vilket är ungefär den premie som Atlas Copco åtnjutit under senare år.
Men Atlas stämpel som finaktie har på senare tid eroderat i jämförelse med en grupp europeiska förstaklassbolag, vilket är något som brittiska Barclays analytiker noterar i en färsk analys.
Atlas Copco har historiskt handlats i nivå med andra prestigebolag, såsom svenska låsspecialisten Assa Abloy, finländska hisstillverkaren Kone och franska el- och installationsexperten Legrand. Det senaste halvåret har dessa fallit betydligt mindre än Atlas Copco. Jämförelsegruppens framtida vinster för nästa år värderas till 18–20 gånger. Få argument duger som förklaringar till den plötsliga rabatten på Atlas Copco.
Gruvkollapsen? Nej, knappast – den har pågått i tre år redan och Atlas Copco har redan minskat kraftfullt på personal. Och lönsamheten består.
Sämre efterfrågan i Kina? Nej, Atlas klarar avmattningen i Asien bra. Under årets andra kvartal föll orderingången i Asien med modesta 2 procent.
Vd Ronnie Leten väntas nästa år avisera sin avgång, men inte heller den insikten förklarar Atlas Copco-rabatten.
Fundamenta talar för Atlas. Enligt den senaste kvartalsrapporten stiger orderingången markant, med mellan 6 och 34 procent, inom de fyra affärsområdena.
Främst är det affärsområdet Industriteknik, som bland annat levererar verktyg till fordonsindustrin, som utvecklas starkt. Här var uppgången under det senaste kvartalet 34 procent till 3,7 miljarder kronor.
Europakonjunkturen verkar också ha skjutit fart. Orderingången på bolagets största marknad, Europa, ökade med 10 procent under kvartalet.
Atlas Copco, med sin historiska stabilitet, handlas med dagens värdering till en omotiverat stor rabatt. Intrycket förstärks av en stark balansräkning och en direktavkastning på cirka 3 procent oräknat eventuella extrautdelningar.
Gör som topparna, halva ledningsgruppen har köpt aktier och ingen insynsförsäljning är gjord under det senaste året. Tajmingen är svår, men lägger sig börsoron har aktien potential att nå 243 kronor inom ett år. Där var kursen så sent som för två månader sedan.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.