Vestas anklagas för att ha dolt miljarder i lån till riskabla kunder

Vestas har utan att göra det klart för marknaden finansierat sina egna kunders projekt, uppger danska Børsen. Något som kommit att leda till upprörda investerare och professorer som ser behov av en polisgranskning. Totalt uppges utlåningen uppgått till fyra miljarder danska kronor.

Uppgifterna har bland annat framkommit vid förhör med den förre finanschefen Henrik Nørremark. Den belgiska konsultfirman Deminor har stämt den tidigare ledningen på uppdrag av investerare som ser att de gått in i företaget på felaktig information.

– Vestas har haft en stor risk i dessa projekt i hopp om att det i framtiden ska kunna leda till lönsamhet. Det är information som ska lämnas ut till marknaden, säger Erik Bomans på Deminor.

Det var under 2010 som Vestas började delfinansiera kundernas projekt, något som 2013 hade eskalerat till den grad att den tidigare styrelseledamoten Jørgen Huno Rasmussen upplyste polisen.

Vestas hade då mer än fyra miljarder danska kronor i högriskprojekt, något man än idag skriver av förluster från. Totalt uppskattas förlusten till över en miljard danska kronor.

Särskilt problematiskt var att Vestas enligt Rasmussen betalat kostnader i projekt utan att i vissa fall veta vem som låg bakom projektbolaget.

Vestas dåvarande ordförande, Bent Erik Carlsen, förnekar att Vestas skulle haft fyra miljarder i högriskprojekt. Han erkänner dock att det fanns tre eller fyra problematiska projekt.

Vestas presschef Michael Zarin vill inte bemöta kritiken men ser att det inte är ovanligt för vindkraftleverantörer att i begränsad utsträckning vara inblandade i finansieringen av kundprojekt.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.