”Vi är helt systematiska”
– Vi startade 1998 med rådgivning mot institutioner, men över tiden har vi utvecklat vår egen förvaltningsmodell. Från början var det enbart förvaltning av diskretionära mandat för institutioner, men 2005 startade vi vår första fond för större institutionella investerare. I dag är vi 45 personer som förvaltar totalt fem miljarder dollar inom i huvudsak två systematiska strategier: Macro och Equity. Nyligen har vi dock lanserat vår makrostrategi i en UCITS-fond, vilket gör att vi även kan nå nya typer av investerare i Europa och Sverige.
– Vi är helt systematiska, vi jobbar alltså inte med att själva ha en åsikt om vad till exempel Riksbanken ska göra och investerar därefter, utan vår modell talar om hur vi ska vara allokerade. Den bygger på 50 olika faktorer i fyra olika grupper: värdering, till exempel om svenska kronan är under- eller övervärderad, riskpremier i meningen vilken avkastning man får förutsatt att allt är oförändrat, makroekonomi, till exempel hur förändringar i handelsbalans påverkar valutakurser, samt marknadsdynamik, som är faktorer som enbart påverkar ett tillgångsslag, ett exempel är investeringsflöden som påverkar valutor.
– Vårt eget tyckande ligger alltså redan i modellen. Om penningtillväxten är stark så anser modellen att det är negativt för obligationer, för att ta ett exempel. Sedan matas modellen löpande med ny information, både faktiska utfall och prognoser, till exempel analytikernas vinstestimat för börsföretagen, vilket påverkar allokeringen.
– Valutor, obligationer och till en något mindre del i aktier, i cirka 40 positioner. Merparten av positionerna är relativa där vi till exempel placerar i den relativa utvecklingen mellan tyska och franska aktiemarknaden. Det är endast två positioner som är absoluta, om vi är långa eller korta i aktier respektive obligationer. I allmänhet behåller vi en position under ett år, men storleken på positionen varierar med den nya information som tas in i modellen.
– Målsättningen är att ha en årlig avkastning på 10 procent med samma standardavvikelse som en global aktiefond, 15 procent, och det har vi lyckats med. Det är en väldigt bra riskjusterad avkastning. Fonden är också helt okorrelerad med såväl aktie- som obligationsmarknaden. Det visar till exempel utvecklingen i augusti och september när aktiemarknaderna har gått ned med mellan 10 och 15 procent samtidigt som fonden är upp 3,5 procent.
– Den stora hemligheten tror jag är att vi kan hålla många bollar i luften samtidigt eftersom vi är modelldrivna. I diskretionär förvaltning är det alltid ett eller ett par teman som styr investerarens positionering, det kan vara Greklandskris eller fiscal cliff. Marknaden tittar på det som för tillfället är i ropet medan vi kontinuerligt följer 50 underliggande faktorer. Antalet faktorer gör att fonden blir mer robust. Till exempel är vi nu korta i svenska kronor. Modellen visar att kronan är undervärderad, men det vägs upp av andra faktorer som penningmängd, handelsflöden och en låg riskpremie.
– Vi följer förstås de finansiella marknaderna, men den huvudsakliga sysselsättningen är att hela tiden utveckla och förbättra modellen. Det börjar i allmänhet med att man har en tes om hur någon indikator påverkar marknaden och att man sedan har en experimentverkstad där man programmerar och testar tesen mot en mängd data innan den kan föras in i modellen.
Björn Österberg
Fond: IPM Systematic Macro.
Förvaltat kapital: Cirka 40 miljarder kronor.
Utveckling: +8,5 procent under 2015.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.