”Vi fortsätter bestiga berg efter noteringen”

EQT:s chefsjurist Lena Almefelt var en av de tongivande pjäserna under riskkapitalbolagets börsnotering. För detta står hon som vinnare i kategorin Årets deal.

Lena Almefelt har haft händerna fulla sedan hon 2012 började på posten som chefsjurist hos private equity-giganten EQT. Ett axplock av händelser: Hon har varit med om att ändra koncernstrukturen, om att flytta fondverksamheten från Guernsey och om att bygga upp ett aktiebolag i Sverige som uppfyller kraven för en börsnotering. Hon har dessutom varit med om att anpassa EQT efter EU:s nya regelverk för alternativa investeringsfonder, som kom 2013. När hon började fanns inte ens positionen chefsjurist på bolaget, men numera leder hon en legal, regulatorisk och compliance-inriktad enhet bestående av 13 personer.

– Det har varit en omvälvande utveckling varje år. Vi har vuxit i både antal och storlek på fonderna, gjort om bolagsstrukturen, öppnat nya kontor i världen och träffats av flera omfattande regelverk. Vi sitter aldrig still, säger Lena Almefelt.

Fjolåret var särskilt händelserikt. Den 24 september 2019 gjorde EQT debut på Stockholmsbörsen – en historisk milstolpe för bolaget. Arbetet med noteringsprocessen påbörjades drygt ett år före börsnoteringen och innebar långa arbetsdagar för Lena Almefelt och hennes kolleger. Dessutom var ett stort antal externa advokatbyråer inblandade, däribland Vinge. Lena Almefelts uppgift var att agera spindeln i nätet, koordinera insatserna och se till att alla sprang åt samma håll.

– Även om vi hade gått onshore och fanns i Sverige så hade vi en ägarstruktur präglad av partnerskap. För att överhuvudtaget kunna noteras var vi tvungna att skapa en ny aktieägarstruktur, vilket var ett tidskrävande arbete, säger hon och fortsätter:

– Vi hade partner i ett stort antal länder som skulle bli aktieägare i det bolag som skulle börsnoteras. Då uppstod ett antal skattemässiga, legala och regulatoriska frågor som skulle utredas, besvaras och koordineras. Det var så extremt mycket transaktioner och dokument att det är svårt att föreställa sig.

Ett annat stort arbete under noteringsprocessen var att skapa interna rutiner och processer för exempelvis finansiell rapportering, berättar hon.

– Vi är ett entreprenöriellt bolag som historiskt har varit extremt lösningsorienterat och som hela tiden har utvecklats. I och med noteringen var vi tvungna att skapa standardiserade interna processer som dokumenteras. Det blev en kulturell utmaning att få acceptans för ett sådant maskineri i en så entreprenöriell verksamhet.

Noteringen blev framgångsrik, åtminstone om man ser till priset på aktien som länge gick en bra bit över teckningskursen. För Lena Almefelt, som tidigare har ett förflutet som delägare på Vinge, har det höga arbetstempot fortsatt efter börsnoteringen.

– Hela bolaget hade fokuserat på noteringen under lång tid och skjutit upp ett stort antal andra interna projekt. Vi fick fortsätta att bestiga berg även efter noteringen.

Juryns motivering:

När ett av världens ledande Private Equity-bolag genomför en börsnotering ställer det mycket höga krav på bolagets juridiska avdelning. Att vara ytterst ansvarig för den stora mängd komplexa legala överväganden som gjorts under de 15 månader då företaget genomgått en omfattande omstrukturering och förberedelse inför notering, har krävt ett tydligt ledarskap i en process som ständigt brutit ny mark. Omstruktureringen och arbetet under noteringsprocessen har omfattat en exceptionellt stor mängd parter i ett antal jurisdiktioner, där legala utmaningar med betydande komplexitet inneburit att finna svar på en oändlig mängd legala frågor i en unik process. För bolagets chefsjurist har processen inneburit en mycket stor arbetsinsats, med fokus på lösningar på en stor mängd frågeställningar. Företaget är det första Private Equity-bolag som noteras i Sverige, och noteringen en av de största och mest komplexa som ägt rum i Sverige på många år.

Lena Almefelt

Gör: Chefsjurist EQT

Ålder: 55 år.

Bor: I centrala Stockholm.

Familj: Man och två pojkar (16 och 19 år).

Fritidsintressen: Familj och vänner.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.