”Vi trampar vatten”
Stockholmsbörsen noterade en marginell uppgång på måndagen, med ledning av verkstadssektorn. Aktier som är känsliga för dollarn eller oljepriset noterade uppgångar men handelsaktiviteten var låg.
– Handeln är avvaktande, vi står och trampar vatten på de här nivåerna. Men om man tittar på hur index har handlats över en period känns det som att vi närmar vi oss en större rörelse åt något håll, säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.
När börsen stängde var OMXS30 0,2 procent upp till noteringen 875,3. Omsättningen uppgick till 13,0 miljarder kronor. Teliasonera och Volvo agerade främsta draglok medan SEB och Tele2 var sänken.
Dollarn noterade 6:36 gentemot kronan. Under augusti har dollarkursen stärkts successivt från de omkring 6 kronor där dollarn befunnit sig under hela våren och sommaren. Råoljan tycks ha stabiliserat sig efter den senaste tidens tapp från rekordnivåer. Ett fat råolja kostade cirka 112 dollar i New York på måndagen.
– Oljan ligger och studsar kring 110-115 dollar per fat. Priset kan nog hålla sig där innan vi får se fortsatt riktning, säger den mäklare Nyhetsbyrån Direkt talat med.
West Siberian steg 6,4 procent till 5:80 kronor och Lundin Petroleum ökade 1,9 procent till 67 kronor.
Bland de aktier som får stöd av en stärkt dollar steg Ericsson 0,6 procent till 68:80 kronor och SKF klättrade 0,7 procent till 102:25 kronor.
Stora Enso steg inledningsvis med stöd av att UBS höjt sin riktkurs för aktien med cirka 70 kronor. Bolaget stängde dock 1,1 procent ned till 68:75 kronor. Jämfört med bottennoteringen i mitten av juli har aktien dock hämtat sig 16:75 kronor.
– Det har kanske gått för fort för skogsbolagen som fått stöd av en stärkt dollar. Det finns risk för vinsthemtagningar eftersom den fundamentala bilden fortfarande ser ganska dålig ut, säger en mäklare.
Sectra ökade 3,6 procent till 58 kronor med stöd av en köprekommendation i Dagens Industri. Tidningen tror att Sectras tillväxt tar fart under innevarande räkenskapsår med mammografiutrustning som motor. Bolaget har ansökt om försäljningstillstånd i USA och om allt går som det ska kan ett godkännande vara på plats till årsskiftet. Utöver det har bolaget tagit steget in i Japan, världens andra största marknad för medicinteknik.
Biophausia rusade 9,7 procent till 2:26 kronor. Aktien är en favorit i Börsveckans senaste utgåva och tidningen menar att aktien efter det senaste förvärvet inte längre ser dyr ut. Börsveckan jämför här med Meda och konstaterar att Biophausia värderas 30-40 procent lägre, och då anses inte heller Meda vara särskilt högt värderat.
Fingerprint Cards föll 14,9 procent till 9:70 kronor. Bolaget meddelade att det sannolikt inte kommer att nå den tidigare kommunicerade planen för leveranserna under det tredje kvartalet, på grund av produktionsstörningar hos en underleverantör. Fingerprint bedömer nu att leveranserna för det tredje kvartalet kommer att öka marginellt jämfört med under föregående kvartal. Den tidigare planen var att leveranserna skulle öka med 50 procent.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.