Vilken påsksmäll på börsen

Stockholmsbörsen avslutade den förkortade handelsveckan med starka och breda uppgångar.

OMXS30 stängde 1,6 procent högre till noteringen 1.037. Aktier för 8,5 miljarder kronor bytte ägare.

– Det har varit väldigt lugnt i dag och låga volymer och då är det enklare att driva upp kurserna. Sen stöttas vi ju av ett starkt inköpschefsindex också. Nu är det viktigt att vi stänger ovanför 1.030 på OMXS30 för att behålla det positiva momentumet i marknaden, sade en mäklarchef till Direkt.

Euroområdets inköpschefsindex steg till 56,6 i mars, jämfört med 54,2 månaden före. Enligt Bloomberg News enkät väntades ett index på 56,3, vilket skulle vara i linje med det preliminära utfallet.

I topp i omsättningsligan på Stockholmsbörsen låg Ericsson B som steg med 0,8 procent till 76:70 kronor. UBS har höjt riktkursen för Ericsson till 78 kronor från tidigare 72. Bolaget har på kort tid tillkännagett två storaffärer under med ett sammanlagt värde av 3,1 miljarder dollar.

Högt omsatt var även Boliden som noterade en uppgång på 4,3 procent till 107:60 kronor. Aktien har stigit nästan 12 procent på under veckan vilket kan förklaras med det prisrally som pågått på råvarumarknaden. Bland annat har kopparn under veckan klättrat drygt 5 procent på bra data från Kina som eldat på förväntningarna om en stigande efterfrågan. Sedan årslägsta har kopparpriset stigit över 26 procent.

Sandvik var en annan aktie som gick starkt under torsdagen. Bank of America/Merrill Lynch har höjt rekommendationen för Sandvik till neutral från tidigare underperform. Även Evli såg till att presentera en positiv syn på bolaget. Banken har höjt sin riktkurs till 100 kronor från tidigare 95. Sandvikaktien steg 4,4 procent till 94:25 kronor.

Noterbart är att Electrolux inte riktigt kunde hänga med i torsdagens uppgångar. B-aktien noterades ned 0,4 procent till 164:40 kronor.

– Electrolux är ju en potentiell förlorare på de kortare kontrakten som järnmalmsproducenterna skrivit i Asien, säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Rörvik Timber B backade 1,8 procent till 1:60 kronor efter att Ittur, som kontrolleras av finansmannen Johan Hansen, meddelat att det på onsdagens sålt alla sina A-aktier och teckningsrätter i bolaget. Johan Hansen ägde så sent som under 2009 motsvarande drygt 60 procent av kapitalet och 74 procent av rösterna i Rörvik Timber, enligt SIS Ägarservice.

Även Swedish Orphan Biovitrum hade en stark utveckling på torsdagen. Aktien avancerade med hela 7,9 procent till 41:20 kronor efter att bolaget utvidgat distributionsavtalet för Cyanokit med ett av Merck Kgaa:s dotterbolag.

Sensys Traffic steg 6,5 procent till 1:81 kronor. Bolaget har tecknat ett distributionsavtal med det fristående Sensys America för distribution i Nordamerika.

Av börsens utdelande bolag gick HiQ bäst. Aktien noterades 3,4 procent upp, motsvarande 1:20 kronor, trots att aktien handlades utan rätt till utdelningen om 1:10 kronor.

I USA noterades terminerna stadigt upp inför handelsstarten. Det alla väntar på och positionerar sig inför är de viktiga amerikanska sysselsättningssiffrorna som presenteras på fredagen då en stor del av världens börser håller stängt.

Analytiker förväntar sig 184.000 fler sysselsatta utanför jordbrukssektorn i mars jämfört med februari och en arbetslöshet på 9,7 procent, enligt Bloomberg News.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.