”Ville komma närmare affären”

Bolagsjuristen Helena Wanhainen var en av de legala förgrundsfigurerna under Tele2:s sammanslagning med Comhem. Nu är hon utsedd till Årets Rising Star.

Att Helena Wanhainen bestämde sig för juristyrket är ingen slump. Hennes pappa jobbar med affärsjuridik med fokus på tvister, och hennes farfar var en allmänpraktiserande processadvokat. Efter examen anställdes hon 2010 på advokatbyrån Vinge och hade Tele 2 som en av sina första och därefter återkommande klienter. Sedan 2017 är hon bolagsjurist på telekomoperatören.

– Skälet till att jag började på Tele 2 var att jag fick ett gott intryck av bolaget under åren hos Vinge, men också att jag ville komma närmare affären. Som konsult följer man inte med hela vägen och ser inte alltid vilken faktisk affärsnytta som ens rådgivning har. Som bolagsjurist ger man inte bara råd, utan är ofta delaktig i beslutsfattandet utifrån en sammanvägning av juridiska och affärsmässiga skäl, säger Helena Wanhainen.

Hos Tele 2 ingår hon i en legal enhet om sex personer och arbetar främst med bolagets business-to-business-affär men också med allt från tvister till M&A-transaktioner. Hon har till exempel varit en av de tongivande pjäserna på den legala sidan under integrationen mellan Tele 2 och tv- och bredbandsoperatören Comhem, en jättesammanslagning som aviserades i början på 2018.

– Integrationen mellan bolagen är ett stort jobb. Mitt ansvar har varit att hantera en mängd legala frågor som har dykt upp längs vägen vid fusionen, från den rent praktiska hanteringen av den legala fusionen till frågor om hur Comhems avtal med leverantörer, kunder och samarbetspartner på bästa sätt ska föras över till Tele 2, säger hon och fortsätter:

– När man är på byrå ser man främst själva M&A-processen, som är spännande i sig, men som bolagsjurist får man även vara med och se hur det praktiskt går till när två företagskulturer ska fusioneras och när synergieffekterna ska realiseras i verkligheten. Det har varit väldigt intressant.

Juryns motivering:

Årets Rising Star är en mycket driven och yrkesskicklig ung jurist som spelat en nyckelroll i en för företaget transformerande process. Hon axlar det legala ansvaret för en bred och komplex palett av juridik, från M&A och tvister till upphandlingar och kommersiella avtal. Årets Rising Star har tagit en ledande roll då verksamheten genomgått en legal fusion då två företag gått samman i ett bolag – en process där hon ansvarat för breda koncernövergripande frågor. Årets Rising Star utmärker sig i sin roll där juridisk skicklighet, prestigelöshet, affärsmässighet och ett starkt fokus på organisationen bidrar till att göra skillnad. Med en betydande kommunikativ förmåga gör hon juridiken lättförståelig för verksamheten i en tid av transformation. Att vara en Rising Star är att vara en ung jurist med drivkraft, omdöme och en stark potential att växa inom organisationen. Årets Rising Star personifierar detta mycket väl och kan spås en lysande framtid i bolaget.

Helena Wanhainen

Ålder: 34 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Man och dotter på 1,5 år.

Fritidsintressen: Försöker få till en tennismatch så ofta det går och spenderar annars den mesta lediga tiden på landstället i skärgården med familjen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.