Vilsen dag kan vänta börsen

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar ned inför att handeln i Europa ska inledas på onsdagen i brist på tydlig vägledning från USA och efter nedgångar i delar av Asien.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,5 procent lägre, CAC 40 Index var 0,4 procent ned och DAX-terminen hade minskat 0,3 procent.

Börserna i New York stängde svagt upp på tisdagen. Dow Jones slutade 0,4 procent högre, en marginell försvagning jämfört med nivåerna vid europeisk stängning då indexet var kring +0,5 procent. S&P 500 och Nasdaq Composite steg 0,1 procent.

Federal Reserves räntekommitté meddelade att målintervallet för dagslåneräntan, Fed funds, lämnas oförändrad på mellan 0,0 och 0,25 procent, vilket var helt i linje med förväntningarna. Samtidigt kommer centralbanken att fortsätta med programmet att köpa statspapper med långa löptider för 600 miljarder dollar till slutet av andra kvartalet 2011.

Analytiker konstaterade att det var få nyheter i Fed- kommunikén jämfört med budskapet i november, även om beskrivningen av den aktuella ekonomin graderades upp marginellt. Feds försiktighet kan enligt analytiker relateras till de ännu osäkra utsikterna för den amerikanska finanspolitiken framöver.

Indexen på de ledande asiatiska börserna hade blandad utveckling men var övervägande lägre under onsdagens handelssession. Nikkei 225 stängde 0,1 procent ned.

Bank of Japans Tankan-rapport visade att den japanska tillverkningsindustrins bedömning av konjunkturläget försämrades under fjärde kvartalet. Det var första gången som förväntningarna försämrades sedan finanskrisen tog slut förra året och nedgången kom efter att en stark yen gröpt ur exportvinsterna och regeringens stimulansåtgärder avtagit.

För svensk del har H&M rapporterat att försäljningen i jämförbara butiker ökade med 8 procent i november. Den totala försäljningen steg med 17 procent. Enligt SME Direkt hade analytikerna i genomsnitt räknat en ökning om 7,3 respektive 16,7 procent.

Volvokoncernens totala lastbilsleveranser ökade med 52 procent i november till 18.454 fordon, jämfört med samma period förra året.

Credit Suisse har höjt rekommendationen för SSAB till outperform från tidigare neutral. Riktkursen höjs till 130 kronor från tidigare 105 kronor.

Morgan Stanley har återupptagit bevakningen av Astrazeneca med rekommendation övervikt och riktkurs 38:50 pund, motsvarande 414 kronor.

Electrolux har beslutat att stänga en fabrik för spisprodukter i L”Assomption i kanadensiska Quebec och även att minska personalstyrkan i Europa inom vitvaror under 2011-2012. Åtgärderna ger en kostnad om 850 miljoner kronor och jämförelsestörande post i rörelseresultatet under det fjärde kvartalet.

Av övriga nyheter finns att kreditvärderingsföretaget Moodys satt Spaniens kreditbetyg för statsobligationer i lokal och utländsk valuta, Aa1, på översyn för möjlig nedgradering.

På onsdagens agenda står för svensk del Riksbankens räntebesked och penningpolitiska uppföljning, där en höjning av reporäntan med 25 punkter till 1,25 procent är väntad.

Från Europa kommer brittisk arbetslöshet samt sysselsättningen i euroområdet under tredje kvartalet.

USA-agendan är relativt välfylld med Empire Manufacturing Index, KPI, industriproduktion och kapacitetsutnyttjande samt NAHB husmarknadsindex.

Empire-index väntas ha stigit till 5,00 från -11,14 i december, KPI bedöms ha stigit med 0,2 procent och kärn-KPI med 0,1 procent i november.

Industriproduktionen spås ha ökat med 0,3 procent och kapacitetsutnyttjandet ha ökat till 75,0 procent, från 74,8, enligt Bloomberg News enkäter bland analytiker.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.