”Vinets ohängde tonåring”
Pinot Noir är som den ohängde tonåringen som ger sina föräldrar grå hårstrån i förtid, men som vid få väl valda tillfällen, när den lägger manken till, bevisar att den har ett genis hjärnkapacitet. Pinot Noir kan producera ordinära men alltför dyra viner, speciellt i Bourgogne, men också riktigt exceptionella, även detta i Bourgogne!
Få är väl det som har lyckats undgå den rådande Pinot Noir-trend som vi upplever idag, få är väl de som inte lockas av en elegant bärig och sensuell Pinot Noir med sammetslena tanniner som ömt rinner ner för strupen och lämnar en rik och komplex eftersmak. Pinot Noir har sitt ursprung i Bourgogne och dokument visar att den var planterad redan på 1300-talet även om man tror att den har frodats längre än så. Pinot Noir är en lynnig druvsort att odla, då Chardonnay är relativt enkel rent odlingsmässigt så uppvisar Pinot Noir mycket mer divalater, den kräver ett svalt klimat som är tillräckligt varmt för att druvorna ska mogna, den är känslig för frost under våren som kan resultera i en ojämn fruktsättning, regn under skörden vilket kan resultera i röta och utspädda viner och så vidare.
Pinot Noir är endruvsort med tunna skal vilket sällan ger djup färg åt vinerna, därmed bygger sällan heller dess struktur på tanniner utan snarare på syran och den delikata fruktkaraktären. Även Pinot är expressiv för sin växtplats, de magra kalkstensjordarna i Volnay ger eleganta, smala och delikat parfymerade viner medan de rikare lerjordarna i Pommard ett stenkast bort skänker mörkare färg påtagligare tanniner och en rikare fruktighet, Vosne-Romanée har både kraften och den delikata parfymen, Gevrey-Chambertin är rikare med mörkare frukt och så vidare…
Förföras, ja det är precis vad man görs när Pinot Noir är som bäst. Denna druvsort brukar kallas för vindrickarens dröm och vinodlarens mardröm. När Pinot Noir uppvisar sina bästa sidor så blir vi hänförda av de eleganta aromerna av solmogna röda bär, vildhallon, björnbär, kött och kryddor samt en rikedom och komplexitet som förenas med en eterisk lätthet.
Samtidigt är druvanmycket nyckfull och mottaglig för allt som kan gå fel ute i vingården, den är en tidigt mognande druvsort känslig för röta och föredrar en lång och sval växtsäsong där aromerna hinner mogna ut. Denna primadonna kräver en helt annan uppmärksamhet än de flesta andra druvsorter. Framställningsmetoderna skiljer stort emellan olika producenter i de olika regionerna som ger sig an Pinot Noir.
Hur skall då en riktig Pinot Noir smaka? Bourgogne är dess hemvist och här kan vi väl skåda otaliga exempel på dess storhet, komplexitet och sensualitet. Dock så har vi otaliga gånger slagits ner av alla mediokra producenter som i svaga årgångar gör viner som inte är annat än kartiga och gröna.
Druvan visar upphelt andra egenskaper i till exempel Kalifornien, Oregon, Nya Zeeland och Australien, där en generösare frukt och en ”yppigare” stil skämmer bort oss på ett helt annat sätt. De bästa producenterna i dessa områden strävar dock ofta efter en mer klassisk stil och flera av dessa viner kan lätt misstagas för bra Bourgogne i blindtester. Druvsorten är även viktig i Alsace, Loire, södra Tyskland, Österrike, Norra Italien och även i Spanien. Vi skall ej heller glömma att Pinot Noir ligger bakom många av världens stora viner från Champagne.
/Björnstierne Antonson
sommelier?wine writer?wine lover
(Björnstierne Antonson utsågs till årets sommelier i Sverige 2003. Han skriver om vin varje vecka på Affärsvärlden.se)
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.