Vinnare & förlorare på börsen

Stockholmsbörsen steg i den inledande handeln på måndagen i spåren av uppgångar i USA och Asien samt efter uppgifter om nya amerikanska stimulansåtgärder.

Klockan 10.15 var OMXS30 0,7 procent högre till noteringen 698,8. Omsättningen uppgick till 1,8 miljarder kronor.

Enligt Wall Street Journal utarbetar den tillträdande presidenten Barack Obama och demokrater i kongressen en plan för skattesänkningar om 300 miljarder dollar.

Skattesänkningarna är tänkta att få republikaner i kongressen att lockas av ett ekonomiskt stimulanspaket och storleken på skattesänkningarna, som motsvarar 40 procent av Barack Obamas stimulanspaket på 775 miljarder dollar, är större än vad som tidigare väntats. Den största delen av skattesänkningarna ska gå till inkomsttagare men också till företag.

Börserna i New York steg på fredagen, redan innan nyheten om Barack Obamas planerade skattesänkningar, och inledde 2009 på det mest optimistiska sättet sedan 2003. Dow Jones klättrade 2,9 procent och stängde över 9.000 nivån för första gången sedan 5 november. I Asien har uppgångarna fortsatt under natten med stöd av de amerikanska stimulansplanerna som gynnade exportbolagen i regionen. Nikkei 225 steg 2,1 procent.

För svensk del har det varit fortsatt lugnt i nyhetsflödet. Bland aktier som utmärkte sig fanns Ericsson B som handlades upp med 2,6 procent till 63:60 kronor och utökade därmed fredagens uppgång på 4,1 procent som kom efter uppgifter på nyårsaftonen om att kinesiska myndigheter ska ge ut 3g-licenser under början av 2009.

Det kinesiska kommunikationsministeriet bedömer att omkring 41 miljarder dollar kommer att investeras i utbyggnad av mobilnät för 3g under de kommande två åren.

Volvo B backade 0,4 procent till 45 kronor efter att Citigroup sänkt riktkursen för aktien till 42 kronor från tidigare 78 kronor med upprepad rekommendation behåll. Den markanta försvagningen av efterfrågan på lastbilar kan väntas fortsätta under 2009 och det gör att Volvos resultat kommer att vändas till röda siffror, spår Citigroup som kraftigt justerat ned sina förväntningar på lastvagnsbolaget.

Scania B tappade 0,9 procent till 81:50 kronor efter att innan dagens öppning ha stigit under fem handelsdagar i rad sedan MAN kopplat greppet ytterligare om bolaget.

I råvarusektorn var det större uppgångar i spåren av stigande olje- och metallpriser. Lundin Mining ökade 5,6 procent till 8:45 kronor och Lundin Petroleum klättrade 3,5 procent till 47:30 kronor. PA Resources lyfte 13,3 procent till 14:85 kronor efter att bolaget meddelat att konvertibelemissionen tecknades fullt ut, enligt en preliminär sammanställning.

Boliden gick sämre än sektorn i övrigt genom att stiga med måttliga 1,1 procent till 18:50 kronor och hölls tillbaka av att Goldman Sachs dragit ned riktkursen till 16 kronor från tidigare 22 kronor med rekommendationen neutral.

Electrolux B steg 3,8 procent till 75 kronor. Bolag med exponering mot den amerikanska marknaden gick generellt bättre än marknaden i övrigt i både Asien och Europa efter uppgifterna om kommande skattesänkningar i USA.

I banksektorn pekade aktierna åt olika håll. Nordea rekylerade ned med 1,6 procent till 58 kronor och SEB A tappade 1,2 procent till 64:25 kronor efter att ha stigit med 7,9 respektive 7,0 procent under fredagens handel. SHB A var 0,2 procent upp till 128:50 kronor och Swedbank A var oförändrad till 46:30 kronor.

Stockholmsbörsen stänger klockan 13.00 på måndagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.