Vinnarna av Årets bolagsjurist

Vinnarna i årets upplaga av Årets bolagsjurist är utsedda.
Vinnarna av Årets bolagsjurist - EA13156_binary_6906628.jpg
De tre nominerade, Lena, Marie-Louise och Håkan. Foto: Erik Ardelius Foto: Erik Ardelius

Utmärkelsen Årets Bolagsjurist 2018 tilldelades i samband med Sveriges Bolagsjuristers vårmöte under torsdagen. Sedan i fjol har tävlingen utökats med två ytterligare kategorier, Årets Deal och Årets Rising Star.

Årets Bolagsjurist blev NCC:s chefsjurist och tillförordnade vd Håkan Broman. Han arbetat inom bolaget i 18 år och säger att det är mer enhetligt och mer fokuserat än vid millennieskiftet då han klev in som bolagsjurist.

“Att leda en verksamhet i en utmanande situation kräver ledarskap med tydlighet, gott omdöme och ett starkt affärsmannaskap. Årets Bolagsjurist är en osedvanligt kompetent och mångsidig jurist med bred kapacitet, som på ett utmärkt sätt personifierar bolagsjuristens betydelse för affären”, löd en del av juryns motivering.

Sedan hösten 2017 är Håkan Broman tillförordnad vd i NCC, men ska gå tillbaka till rollen som chefsjurist när Tomas Carlsson tar över som vd i maj 2018.

Årets Deal 2018 tilldelades Åsa Thunman, chefsjurist på Sandvik. Det hårda arbetet bakom avyttringen av Sandvik Process Systems till Walllenbergsstiftelsernas investmentbolag FAM var det som fick juryn på fall.

”När en av Sveriges ledande industrikoncerner genomför en större avyttring ställer det mycket höga krav på bolagets interna juridiska avdelning.Att under ett år inte bara göra en, utan två, komplicerade carve-outs från koncernbolag i ett tjugotal länder, där de utbrutna verksamheterna dessutom fortsatt kommer att utgöra viktiga samarbetspartners till koncernen, innebär en stor mängd omfattande och komplicerade affärsmässiga och juridiska frågeställningar och beslut”, löd inledningen av juryns motivering.

Årets Rising Star blev Kicks bolagsjurist Josefin Skyttedal. Hon började på kosmetikkedjan som trainee 2015 och blev bolagsjurist på halvtid i september 2016, samtidigt som hon slutförde sina juriststudier i Uppsala. 2017 tog hon sin examen och arbetar nu heltid som bolagsjurist.

– Jag blev jätteglad över nomineringen, det känns som ett erkännande och en uppskattande dunk i ryggen. Och det känns extra bra eftersom jag har fått så mycket ansvar i min roll här på Kicks trots att jag är relativt nyutexaminerad som jurist, säger hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.