Vinstvarning sänker aktie

Stockholmsbörsen var klart högre vid lunchtid på tisdagen, i likhet med de ledande europeiska börserna, sedan oron kring Dubai åter avtagit.

– Vår bedömning är att Dubai inte har kraften att påverka den underliggande förbättringen i den reala ekonomin. Det har mer varit en psykologisk påverkan till följd av att börsen har stigit så kraftigt, både sedan årsskiftet och botten, vilket gör att marknaden tenderar att söka skäl till att ta hem vinster, säger Henrik Moberg, aktiestrateg på Danske Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 12.30 var OMXS30 1,9 procent högre till noteringen 954,0. Omsättningen uppgick till 6,0 miljarder kronor.

Banksektorn steg i linje med utvecklingen i Europahandeln sedan Dubai World sent på måndagen meddelat att det för “konstruktiva” samtal med banker för en rekonstruktion om ungefär 26 miljarder dollar i skulder. Swedbank A var 2,9 procent högre till 68:50 kronor, SEB A steg 2,5 procent till 46:38 kronor och SHB A klättrade 1,7 procent till 203:30 kronor.

Nordeaökade 2,3 procent till 73:95 kronor. Sampos ordförande Björn Wahlroos säger i en intervju med Svenska Dagbladet att Sampo kan komma att öka sitt ägande i Nordea redan i år och att den tidigare övre gränsen på 25 procent inte längre verkar bestämd. I intervjun upprepar Björn Wahlroos att han ser skalfördelar i en kommande bankfusion. En konsolidering mellan Nordea och Swedbank tror han dock inte på i närtid.

Scania Bvar 4,0 procent upp till 99:80 kronor. MAN:s aktie föll samtidigt med över 3 procent i Frankfurt. Enligt Reuters cirkulerar rykten på marknaden om att MAN ska vara tvingat att lägga ett bud på Scania. MAN äger i dag 13 procent av aktierna och 17 procent av rösterna i Scania. Volkswagen äger i sin tur 30 procent av MAN och dessutom 46 procent av aktierna och 71 procent av rösterna i Scania.

Volvo Bsteg 3,2 procent till 68:35 kronor, Atlas Copco A adderade 3,0 procent till 101:80 kronor och Sandvik avancerade 2,4 procent till 84:15 kronor.

Kinas inköpschefers konfidensindex var oförändrat på 55,2 i november, den högsta nivån på 18 månader. Det inköpschefsindex som sammanställs på uppdrag av HSBC steg till 55,7 i november, från 55,4 månaden före. I euroområdet steg industrins inköpschefsindex till 51,2 från 50,7, enligt definitiv statistik som reviderades upp något från den preliminära siffran.

Hexagon Bklättrade 1,8 procent till 98:25 kronor inför sin kapitalmarknadsdag som inleds vid 14-tiden. Nyckelfrågan är enligt analytiker om aktieägarna fortfarande kan lita på bolagets mål och förvänta sig en omsättning kring 20 miljarder och en rörelsemarginal på 20 procent om två år, 2011.

H&M Btappade 0,4 procent till 410:80 kronor. På måndagseftermiddagen kom siffror från branschtidningen Textilwirtschaft som visade att försäljningen i de tyska klädbutikerna minskade 8 procent under vecka 48 jämfört med motsvarande vecka i fjol.

RNBökade 12 procent till 10:45 kronor. Åhléns har beslutat att inte genomföra förvärvet av RNB:s verksamheter på NK i Stockholm och Göteborg.

– Jag tycker att RNB sålde sig för billigt när affären med Åhléns gjordes upp. Nu har chansen att få bättre betalt sannolikt ökat eller så kan RNB driva verksamheterna vidare själv, vilket skulle vara att föredra eftersom NK ändå tillhör kärnverksamheten. Men oavsett vem som äger verksamheten så tror jag att förutsättningarna för 2010 har förbättrats, kommenterar en analytiker.

Fingerprint Cardsföll 2,7 procent till 3:27 kronor efter att bolaget meddelat att det har drabbats av problem hos en underleverantör och kommer därför inte att uppnå breakeven under fjärde kvartalet, såsom uppgavs i niomånadersrapporten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.