Vinstvarningsvecka på börsen

Förra veckan duggade vinstvarningarna tätt på börsen. Aktiva portföljen trampade inte på några minor.

Telekombolaget Ericsson minus 20 procent, tjänsteföretaget Eltel minus 41 procent, investeringsbolaget Ratos minus 4 procent. Och så byggbolaget NCC  plus 1 procent. Förra veckans fyra vinstvarningar på Stockholmsbörsen gav minst sagt olika utfall på börskurserna. För Stockholmsbörsen slutade veckan med ett fall på 0,4 procent, aktiva portföljen tappade 0,5 procent.

Ericsson har Affärsvärlden haft en avvaktande inställning till under flera år. I nr 5/2013 fick bolaget en säljrekommendation, vilket följts upp med vänta-rekommendationer i nr 13/2015 och senast nr 8/2016. Det har inte varit svårt att hålla sig borta från telekomjätten.

Verksamheten är komplex och svåranalyserad. Konkurrensen är stenhård från framförallt kinesiska Huawei. Bolaget har famlat med strategin och haft svårt att växa. Samtidigt har kostnadskontrollen varit undermålig. När intäkterna nu viker blir svagheten i bolaget uppenbar. Given den stora osäkerheten vill vi – och säkert många andra investerare – ha en rejäl rabatt för att våga stiga på. Och där är vi inte än, varför vi avstår att bottenfiska.

Eltel fick en köprekommendation i nr 38/2015. Vi såg ett stabilt tjänsteföretag som dels red på en bra underliggande trend, dels hade goda möjligheter att växa via förvärv tack vare starka kassaflöden och en fragmenterad marknad. På en Stockholmsbörs som verkligen premierat förvärvsdrivna bolag framstod Eltel som ett intressant case. Nu har bolaget först rapporterat om problem med järnvägsprojekt i Norge i samband med halvårsrapporten och i förra veckan om problem med elektrifieringsprojekt i Afrika. Samtidigt har vd sedan 2009, Axel Hjärne, nyligen checkat ut, vilket naturligtvis spär på osäkerheten.

Vid årsskiftet räknade analytikerna med ett ebita-resultat på 69 miljoner euro under 2016. Efter halvårsrapporten föll förväntningarna till 59 miljoner. Och nu räknar ledningen med ett ebita-resultat på 27–32 miljoner euro för helåret.

Bidrar till att göra situationen extra ansträngd gör Eltels balansräkning. Vid halvårsskiftet var nettoskulden 234 miljoner euro och nettoskulden/ebitda-resultatet 3,6 – att jämföra med målet att ligga på 2,0–2,5. Håller ledningens nya prognoser lär ebitda-resultatet hamna kring 40-45 miljoner för helåret, vilket kan lyfta skuldsättningen till nivåer som får bankerna att knacka på dörren. Eltel brukar dock binda mycket rörelsekapital under första halvåret, för att sedan uppvisa betydligt bättre kassaflöden under andra halvåret. 2014 respektive 2015 var det operativa kassaflödet 83 respektive 86 miljoner euro under andra halvåret.

Utan fler lik i garderoben och med starka kassaflöden är det inte omöjligt att Eltel rider ut stormen, och då finns en attraktiv uppsida, i synnerhet som problemen inte rör kärnaffären. I vårt korta perspektiv har vi emellertid svårt att se en snabb återhämtning och ligger därför lågt tills vidare.

Portföljen lämnas oförändrad inför nästa vecka då rapportperioden drar igång på allvar. För aktiva portföljen innebär det rapporter från Getinge, Transcom, Qliro och Telia.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.