Viss återhämtning väntas på börsen

Efter en svag fredag följd av en ursvag måndag, med ett fall på hela -4,5 procent för OMXS30, väntas Stockholmsbörsen i tisdagshandeln få se viss indexåterhämtning, åtminstone initialt.

Bland bolagsnyheterna vill ICA köpa ut Hemtex från börsen och BillerudKorsnäs överväger investeringar och omorganiserad produktion.

Med en halvtimme kvar till start noterade storbolagsterminerna för Frankfurt, London och Paris +1,3 till +1,4 procent.

Asienbörserna har dock sammantaget fortsatt sina indextapp, med större nedgångar i fastlands-Kina, där Shanghai sågs på -6,9 procent och Nikkei 225 stängde på -4,0 procent.

Efter fin återhämtning efter Stockholmsbörsens stängning avslutade New York-börsens breda storbolagsindex S&P 500 måndagskvällen ungefär lika svagt som läget när Stockholm stängde: -3,9 procent. Nu på morgonen ses terminen för S&P 500 0,6 procent över sitt fair value från måndagskvällen.

Dennis Lockhart, ordförande för Federal Reserve Bank of Atlanta, uppgav på måndagskvällen att USA:s centralbank fortfarande är på väg att höja räntorna i år, även om han medgav att landets ekonomi står inför stress och att de finansiella marknaderna gjort utsikterna mindre säkra. Det rapporterade Dow Jones Newswires.

ICA Gruppen lägger ett kontantbud värt 7,50 kronor per aktie på samtliga resterande aktier i det särnoterade dotterbolaget Hemtex. Erbjudandet värderar aktiekapitalet i Hemtex till cirka 719 miljoner.

ICA Gruppen ägde 68,5 procent av Hemtex inför budet. Bomax och Industrivärdens särskilda pensionsstiftelse, representerande sammanlagt 16,3 procent av kapitalet i Hemtex, har på vissa villkor oåterkalleligt förbundit sig att acceptera erbjudandet, innebärande att ICA redan kontrollerar 84,8 procent av kapitalet om budet fullföljs. Gränsen för tvångsinlösen ligger i Sverige på 90 procent.

Hemtex styrelse kommer att ”utvärdera erbjudandet och återkomma med sin uppfattning”.

Förpackningspappers- och massaproducenten BillerudKorsnäs sjösätter två förprojekt: dels ska en investering i en ny kartongmaskin vid Gruvön utredas, dels en ”renodling och vidareutveckling av produktionsstrukturen” inom förpackningspappersområdet.

I rekommendationsflödet höjer Nordeas aktieanalytiker Telia Sonera till köp, från tidigare behåll. Riktkursen lyfts ned från 54 till 52 kronor aktien.

Lundin Petroluem har påträffat en 67 meter lång oljekolumn vid en borrning vid Edvard Grieg-fältet. Reservoarkvaliteten bedömdes som måttlig till god.

Bland dagens rapportbolag gör börsnykomlingen och tjänstebolaget Coor förlust, tyngda av noteringskostnader. Rensat för dessa var det en rörelseresultatökning som uppvisades.

Absolent mer än fördubblar andra kvartalets resultat och växer omsättningen med 47 procent. Luftfiltreringstillverkaren vittnar om hög aktivitet och god orderingång under perioden.

Fastighets- och finanshuset Catella kom in på ungefär samma rörelseresultatnivå som i fjol trots stigande intäkter. Längre ned i resultaträkningen tappade man.

Hansa Medical gör mer än fyra gånger större förlust i andra kvartalet ställt mot samma period i fjol. Omsättningen föll till 0,6 miljoner.

Opus Group, som föll kraftigt i går, bemöter medieuppgifterna om att de svenska bilbesiktningskraven kan komma att tunnas ut till vartannat år i en DI-artikel. Per Rosén, vd för Opus Bilprovning, ser det inte som ”troligt” att det blir någon förändring av reglerna.

I Com Hem har försäljningschefen Stefan Trampus den 19 augusti minskat sitt innehav i bolaget med 60.325 aktier. Trampus innehar därefter 6.600 aktier och 98.794 teckningsoptioner.

It-säkerhetsbolaget Clavister meddelar en riktad emission för 35 kronor per aktie samt att styrelsen ska ansöka om listbyte till Stockholmsbörsen nästa år.

Dagens Industri ritar redan upp börspanikportföljer. I dess lågriskportfölj: Platzer, Swedbank och TeliaSonera. Medelrisk: Ericsson, Husqvarna och Investor. Högrisk: Boliden, JM och Bure.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco