”Visst kan vi bli uppköpta”

Danska TDC som köpte Song ska bli störst i Norden på IP/VPN till företag, säger koncernchef Henning Dyremose till Affärsvärlden. Samtidigt lockar köp av svenska bredbandsbolag. Men även TDC självt är en het uppköpskandidat.

Efter köpet av svenska Song, som blev klart efter en hård budstrid med Tele2, är TDC på jakt efter att ta över från Telia Sonera som den största leverantören i Norden av så kallad IP/VPN till företag. IP/VPN är den teknik som Song byggdes upp kring och som håller på att ta över från tidigare teknologier för datakommunikation mellan och inom företag.

– Stora företagskunder kräver lösningar där vi knyter ihop deras verksamheter i hela Norden. Det kunde vi inte utan Song men med köpet fick vi en jättestor infrastruktur och kompetens inom IP/VPN, säger TDC:s koncernchef Henning Dyremose till Affärsvärlden.

Den nordiska marknaden för data- och telefonitjänster till företag är värd över 60 miljarder kronor per år och en av de delar som växer snabbast är IP/VPN.

– I dag betalar det sig för företag att gå över till IP/VPN från äldre teknologier och marknaden växer snabbt. Samlat är vi kanske redan starkast i Norden på IP/VPN, säger Henning Dyremose.

Störst är dock fortfarande Telia Sonera även om TDC har 68 procent av marknaden i Danmark, 28 procent i Sverige och 20 i vardera Norge och Finland. Det gör TDC till etta i Danmark och tvåa på de övriga marknaderna.

– Ambitionen är att vi ska bli störst i Norden och jag tror vi ligger rätt nära att gå om Telia Sonera.

Medan infrastruktur lockade TDC till Song så finns det fördelar också för det uppköpta svenska företaget i den nya konstellationen.

– Med TDC kan vi gå på mycket större företag än tidigare. Nu har vi en trovärdighet även hos de kunderna som vi inte riktigt hade tidigare, säger Mats Lundquist, vd på TDC/Song.

Förutom företagsmarknaden lockar också den snabbt växande bredbandsmarknaden även om Dyremose fortfarande är starkt kritisk till hur de svenska priserna på kopparaccess, alltså att hyra koppartråd in i hushållen från Telia, ser ut.

– Skillnaden mellan grossistpris och detaljistpris är på tok för litet i Sverige. Om Sverige får samma grossistpris på koppar som i Danmark, då skulle det bli en riktigt spännande marknad, säger han.

I dag är TDC tillsammans med Telenor en av de stora leverantörerna på grossistmarknaden för bredband i Sverige förutom Telia Sonera. Några aktuella planer på att också ge sig in på hushållsmarknaden på detaljistnivå finns inte men det är bara en tidsfråga.

Att TDC på lite sikt skulle nöja sig med bara företagsmarknaden i resten av Norden medan man i Danmark levererar hela skalan av produkter till både hushåll och företag är inte troligt.

– Det är väl en rätt bra iakttagelse. Just nu har vi inga planer på att gå in på hushållsmarknaden och vi har flera bra kunder som grossist. Men skulle någon av dem vilja att vi tog över kommer vi att överväga det. Det kan vara för att de saknar storlek eller styrka för att klara sig eller att ägarna helt enkelt vill sälja. Det är inte heller bara våra grossistkunder som då kan bli aktuella. Det är en fragmenterad marknad, säger Henning Dyremose.

Efter att den tidigare huvudägaren SBC sålde är TDC nu ett av få större telekombolag i Europa utan någon huvudägare och därför öppet för uppköp. Spekulationerna har också ökat på sistone, i synnerhet efter att riskkapitalfirmorna alltmer börjar intressera sig också för teleoperatörer.

– Visst kan vi bli uppköpta. Men vi är också så stora och starka att vi kan köra själva och om någon skulle vilja köpa oss så är det ju knappast för att lägga ned oss. Avgörande är att vi finns kvar för kunderna oavsett vem som äger oss, säger Henning Dyremose.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco